Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4,7% от БВП - Полша бие всякакви рекорди за военни разходи

29 август 2024, 17:58 часа • 1957 прочитания

Полша обяви рекордни разходи за отбрана на фона на заплахите, произлизащи от Русия и Беларус.

През 2025 г. Варшава планира да увеличи военните си разходи до 4,7% от БВП - това е около 43,6 млрд. евро, обяви министър-председателят Доналд Туск. Стандартът, който НАТО налага на държавите членки, е 2% от БВП годишно. През тази година Полша отдели 4,2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана.

Туск определи разходите като „щедри“ и подкрепящи по-нататъшния икономически растеж на страната, която граничи с разкъсваната от война Украйна, с руския ексклав Калининград и със съюзника на Москва в лицето на Беларус.

Още: МиГ-29 от Полша за Украйна: Лоши новини за Зеленски

„Инфлацията е под контрол - рекорден икономически растеж от години насам. Реално увеличение на минималната работна заплата и начало на инвестициите, особено на ключовите, свързани предимно с енергетиката, железопътната инфраструктура“, заяви министър-председателят на пресконференция, цитиран от Euronews.

Снимка: Getty Images

„И наред с това голямото усилие, което ни предстои и от което няма връщане назад, а именно увеличаването на разходите за въоръжение и отбрана“, добави той.

Още: Притеснение в Полша - проблем със снарядите, с които ще се пази от Русия

Полската армия се разширява

Полската армия трябва да нарасне до 300 хиляди войници. Страната също така укрепва отбраната по границите с Русия и Беларус, увеличава собственото си военно производство и купува оръжия в САЩ и Южна Корея.

Полша вече е начело по военни разходи сред страните от ЕС и НАТО. Това решение се дължи на нахлуването на Русия в Украйна и постоянните заплахи от страна на Москва и Минск.

Още: Полша е в състояние на война: Изявление на Министерството на отбраната на страната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес