Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

42% от исландците с положителен тест на COVID-19 са без симптоми

17 април 2020, 15:05 часа • 6346 прочитания

Изследване, публикувано тази седмица в американското научно списание New England Journal of Medicine от исландски учени и местната компания deCODE Genetics, филиал на американския "Amgen", показа резултатите от тестовете, започнали на 31 януари, преди заболяването, причинено от коронавирус, дори да е получило името Covid-19 и повече от месец преди обявяването на пандемията.

С програмата са реализирани две тестови кампании. Едната включва хора със симптоми, подобни на тези, причинени от коронавируса, и хора, завърнали се от най-рисковите страни или които са били в контакт със заразени. Тези тестове показват, че 13,3 процента от повече от 9 000 тествани хора са заразени.

Втората кампания, стартирана от deCODE Genetics на 13 март за останалото население, тества исландците без симптоми или с леки симптоми, които не са в изолация. При това население процентът на положителните случаи варира между 0,6 и 0,8 процента.

Проучването установи, че около 43 процента от хората, които са дали положителен резултат при тестване, нямат симптоми или не са имали по време на тестването.

Анализите показват, че в началото болестта е донесена от исландци, които се връщат от Италия и Австрия.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 17 април

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес