Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

29 юни 2024, 11:00 часа • 6071 прочитания

Неотдавна Украйна нанесе серия от успешни удари по руски въздушни бази, от които са били изстрелвани дронове. Според Министерството на отбраната на Великобритания за известно време Русия ще трябва да намали броя на тези изстрелвания поради нанесени щети.

Реклама

На 21 юни украинските военноморски сили и Службата за сигурност на Украйна съобщиха, че са нанесли удар по 726-ия руски център за противовъздушна отбрана на летище Ейск. Тази база е една от поне петте, от които Русия е нанасяла удари с безпилотни летателни апарати в Украйна. Съобщава се, че при удара са унищожени около 120 дрона от различни типове и са ранени 9 руски военнослужещи: Руско признание: Украйна унищожи над 100 дрона в Ейск.

Освен това на 25 юни в близост до нос Чауда в окупирания Крим избухна пожар. Мястото, откъдето Русия изстрелва безпилотни летателни апарати "Шахед", се разгоря: Пожар изпепелява района на руски полигон, откъдето се изстрелват дронове "Шахед" (СНИМКИ).

Според разузнаването на Обединеното кралство - в краткосрочен план тези обстрели ще доведат до известно нарушаване на способността на Русия да използва дронове за нанасяне на удари по цели дълбоко в Украйна. "Съществува реалистична възможност Русия да разпръсне операциите си с дронове в по-малко уязвими бази и следователно въздействието вероятно ще бъде временно. Вероятно е Украйна да се възползва от неотдавнашните си успехи и да продължи кампанията си за противодействие на дронове в ущърб на Русия", гласи оценката.

Анализаторът на германския таблоид Bild Юлиан Рьопке обаче коментира анализа така:

  • Русия все още притежава 90% от капацитета на своите ВВС.
  • Броят на ежедневно хвърляните от самолети бомби е толкова висок, колкото никога досега.
  • Руските дронове за наблюдение се движат свободно, на разстояние до 100 км отвъд фронта, като координират атаките с балистични ракети в реално време.

Украйна унищожава руската военна авиация

Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (StratCom) съобщи на 28 юни, че украинците са повредили или унищожили повече от 30 руски военни самолета през първите шест месеца на 2024 г. Става дума за 9 самолета Су-25, един Су-57, два самолета МиГ-31, приблизително 13 самолета Су-34, два Су-35, два самолета за далечно радиолокационно откриване А-50, един Ил-22М11 и един стратегически бомбардировач Ту-22М3. Украинският StratCom заяви, че по-голямата част от ударите срещу руските самолети са нанесени в окупирана Украйна, с изключение на няколко над Азовско море и на територията на Русия. Не се уточнява каква част от тези украински удари са прехващане на руски самолети в полет от ПВО и какъв процент са удари срещу самолети на летища. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) пише в днешния си обзор, че не може да потвърди независимо твърденията за над 30 свалени руски самолета за половин година.

Още: Без спирка: Украинците се похвалиха с още един свален руски Су-25 (ВИДЕО)

Руски официални лица признаха, че украинските сили са свалили самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 през февруари 2024 г., след като според съобщенията украинските сили са свалили друг А-50 и Ил-22М11 през януари 2024 г.: Кремъл призна: Украинските военни са свалили разузнавателен самолет А-50У.

Войната в Украйна: Какво се случва на фронта?

В сводката на Генералния щаб на украинската армия от снощи, 28 юни, пише, че през изминалото денонощие по протежение на целия фронт са се състояли цели 140 бойни сблъсъка - т.е. с 21 повече на дневна база.

Високата интензивност на бойните действия се поддържа в Покровското направление - западно от Авдеевка - 37 сблъсъка при Воздвиженко, Новоалександровка, Евгенивка, Прогрес, Новоселовка Първа и Уманско. Украинците са отблъснали 29 вражески атаки, като продължават осем битки. В сводката от тази сутрин се посочва, че четири от тези осем също са били отблъснати. Според украинската мониторингова група DeepState руснаците са успели да напреднат при Новоселовка Първа.

Още: САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

В Лиманското и Северското направление е имало по 19 руски атаки.

В Лиманско направление става дума за районите на Грековка, Макиевка, Невски, Торски и Серебрянската гора. "Защитниците на Украйна отблъснаха 17 атаки на врага, боевете продължават", гласи сводката на генщаба. Руски напредък тук има при Невски, казва DeepState. 

Ситуацията е напрегната в Северското направление - атаките на руските сили са при Билохоривка, Спирно, Върхнокамянско, Раздоловка. Отблъснати са 15 от 19 нападения, пише генщабът на Украйна. Популярният Телеграм канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, съобщава, че Раздоловка вече е паднала в руски ръце. "Руските въоръжени сили успяват напълно да прочистят Раздоловка и да напреднат на север. Нашите оператори на дронове вече унищожават вражеска техника в селището Перездни", гласи обзорът му. 

Още: Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

Той отделя специално внимание от тази част на фронта - твърди, че руските части от 106-а въздушнодесантна дивизия са установили "пълен и сигурен контрол" над селото, а в момента се укрепват на постигнатите линии. "След завземането на селото, руските войски разшириха и зоната на контрол северозападно от селото в посока Перездни - покрай железопътния насип, а също така заеха няколко позиции край река Бахмутка западно от железопътния прелез. Това стана възможно, след като десантчиците навлязоха в Раздоловка от юг и югоизток, разчиствайки пътя за напредване край железопътната линия, която беше обстрелвана и от двете страни, а боевете в района продължаваха през последните няколко дни", пише "Рибар".

Раздоловка е източно от Краматорск и малко на север от Соледар. Няма геолокализирани кадри, които да потвърждават руския контрол там, нито информация от Украйна.

В Харковското направление руснаците, подкрепени от авиация, са атакували 12 пъти в района на Вовчанск (Волчанск - на руски език). Десет атаки са отблъснати, продължават още два сблъсъка. Според руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) има боеве и при Глубоко, а украинците не спират опитите си да изтласкат руските сили от заетите от тях позиции. "Рибар" твърди, че артилерията на руските въоръжени сили унищожила нов пропускателен пункт, през който украинците прехвърлят подкрепления към десния бряг на река Волча. С бомби ФАБ пък бил унищожен пункта за разполагане на 57-а бригада, твърди Звинчук. "Няма съществени промени в обстановката", признава все пак той.

Още: "Няма да спечелят": Украйна видя какво я чака, ако Тръмп е президент. ВСУ контраатакуват на фронта (ВИДЕО)

В Краматорското направление руснаците не се отказват от намеренията си за напредване в района на Часов Яр и Ивановско. Отблъснати са две атаки, други три щурмови действия не са приключили. "Ожесточените боеве продължават в източното предградие Часов Яр и по фланговете. Бойната активност остава изключително висока, но въпреки тактическите успехи на руските въоръжени сили все още не се наблюдават значителни промени", пише Семьон Пегов. Според "Рибар" украинско укрепление при Клещеевка паднало под руски контрол.

"В посока Горловка-Торецк подкрепеният от авиацията противник атакува 15 пъти позициите на украинската армия. 14 вражески атаки са извършени неуспешно, продължава се още една битка. Ситуацията е под контрола на Силите за отбрана", гласи сводката на генщаба за едно от новите направления, открито от руснаците наскоро южно от Часов Яр. Според "Рибар" там руските въоръжени сили продължават настъплението си, като привличат нови сили. "Настъпва се с фронт до 4 км в посока към Пивденний. DeepState също съобщава за руски напредък към Пивденний.

Още: Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

В Кураховското направление от началото е имало 11 атаки на руснаците през изминалото денонощие. Пет щурмови действия край Георгиевка, Константиновка и Парасковиевка са завършили без успех, казват от генщаба на Украйна. При Красногоровка са отблъснати четири атаки на агресора, продължават още два сблъсъка, гласи информацията. Семьон

Пегов твърди, че в района на Константиновка руските войски продължават да се опитват да развиват настъпление, но украинските въоръжени сили оказват ожесточена съпротива и няма съществени промени. Подобно е положението и в Парасковиевка. "В района на Красногоровка руснаците продължават да изтласкват украинския гарнизон към покрайнините на града в тежки боеве, има повече тактически успехи", пише той. В Невелско и Карловка няма промени, а при Сокол се наблюдават "повече тактически успехи на руските въоръжени сили", твърди WarGonzo.

В направление "Времеевски" - по границата между Донецка и Запорожка област - руснаците опитали да проникнат в района на Водяне.

Още: Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес