Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

26 украински пилоти за две години: Ще реши ли Франция проблема с обучението на F-16?

17 юни 2024, 17:59 часа

Френските военновъздушни и космически сили са се ангажирали с обучението на 26 украински пилоти в рамките на две години, съобщи Le Monde. Става въпрос за обучение на изтребителите F-16, които Украйна ще започне да получава от лятото - първо от Дания и Нидерландия, а по-късно от Белгия и Норвегия.

Реклама

Още: Украйна и Запада се карат за F-16 и пилотите им: Кокошката или яйцето да е първо

Тренират не на F-16

Украинските пилоти се обучават в хангарите на военновъздушна база в Югозападна Франция, чието име не се съобщава от съображения за сигурност. Според публикацията на френското издание - там няма изтребители F-16, но има няколко самолета Alphajet, които са получени благодарение на сътрудничество с Белгия.

"Предимството на тези самолети е, че те са оборудвани с апаратно табло, което симулира това на F-16 - белгийските войски летят на F-16 и са тренирали в базата с тези самолети до 2018 г.", пише Le Monde.

Още: Заплаха за НАТО: F-16 извън Украйна ще са "легитимна цел" за Русия

Някои могат да приключат по-рано

В момента се обучават само 10 украински пилоти от общо 26. Някои от тях никога преди не са летели, докато други имат опит с L-39 Albatros, учебен самолет чешко производство.

Снимка: Getty Images

"Всички те са били "в балон" от пристигането си във Франция", както се изразява един френски офицер. Единствената информация, която е била оповестена, е тяхната възраст - между 21 и 23 години.

Според вестника някои от украинците могат да завършат обучението си още през септември. Отбелязва се, че френските военни са решили да съкратят периода от година и половина на шест месеца.

Още: Нидерландия с план кога първите F-16 отиват в Украйна: "Ще има все повече самолети" (ВИДЕО)

Докъде стигна обучението на украински пилоти на F-16?

Вече стана ясно, че Румъния ще плати за обучението на украински пилоти на изтребители F-16. Министерството на отбраната на страната ще покрие разходите за обучение, храна, транспорт, гориво, специално оборудване и други свързани стоки и услуги.

Още: Заплахата F-16 за Русия е главно от Румъния: Трудно ще се оправим, анализира източник, близък до Путин

В същото време Politico излезе с материал, че между Украйна и Запада възникват конфликти относно обучението на пилоти на F-16. Киев настоява партньорите му да разширят програмата, но съюзниците твърдят, че украинските пилоти все още не са готови да летят масово на F-16. Твърди се, че Украйна разполага с 30 пилоти, които биха могли да започнат обучение в САЩ незабавно. Администрацията на президента Джо Байдън обаче е казала на Киев, че програмата за обучение, която се провежда в Аризона, не разполага с достатъчно капацитет, за да приеме повече от 12 пилоти едновременно.

Още: Столтенберг: НАТО не смята използването на свои оръжия, включително F-16, на руска територия за ескалация

На Запад се обучават доста по-малко украински пилоти, отколкото изтребители F-16 са обещани на Украйна - по неофициални данни съотношението е 1:3, тъй като Нидерландия, Белгия, Дания и Норвегия обещаха над 60 изтребителя.

Още: Оръжие за Украйна: Важна новина за F-16 от НАТО, обещания от САЩ, Полша не дава Patriot

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес