Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 септември: Сръбският парламент ще гласува връщането на задължителната военна служба

15 септември 2024, 15:53 часа • 1359 прочитания

Премиерът на Сърбия Милош Вучевич заяви, че правителството е инструктирало Министерството на отбраната да подготви изменението на закона в спешен срок, за да премахне спирането на военната служба, предаде БГНЕС.

Заседанието

„Сега вървим към Асамблеята за връщане на военната служба. Мисля, че в петък (20 септември) ще имаме заседание на правителството, на което ще приемем този законопроект за изменение и допълнение на закона. Поканихме президента на страната Александър Вучич като главнокомандващ да присъства, тъй като темата е от неговата конституционна компетентност“, каза той.

Още: Вучич върна задължителната военна служба в Сърбия: "Да възпрем онези, които ни заплашват"

75 дни 

Вучевич потвърди, че военната служба ще продължи 75 дни, „което не пречи на живота, образованието, ученето, работата; майките и татковците ще бъдат вътрешно благодарни, защото армията от техните синове ще се подготви още по-добре за живота, за да остаряват още повече като мъже."

Предизвикателство

„Предизвикателство е за военните да подготвят обучение в този кратък срок, защото някога беше много по-дълго. Ние подготвяме казарми, униформи, за да им бъде интересно“, добави Вучевич.

Още: Вучич представи сръбските искания за Косово

Той заяви, че млади мъже, които са завършили електротехника, машиностроене, ще бъдат ангажирани да отбиват военна служба например във Военно-техническия институт на страната, за да използват знанията си веднага. 

Франция продава на Сърбия изтребителите Rafale с намалени възможности - без ракети

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес