Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи присъди за хулигани

14 юни 2012, 07:26 часа
Реклама

Съд в Полша произнесе първите присъди за хулигани, провокирали сблъсъци по време на мача от Евро 2012 между тимовете на Русия и Полша.

В ускорен режим варшавски районен съд отсъди изплащане на глоба в размер на 150 долара или условна присъда за срок до 12 месеца за осем поляци, участвали в безредиците по улиците на страната.

В четвъртък полицията има намерение да подаде в съда заявления за производство срещу още 90 души.

Друг съд, във варшавския район Прага, вчера трябваше да разгледа делата на още осем души, сред които четирима руснаци. Въпреки това документите бяха върнати заради липса на превод на някои от тях.

По време на безредиците на 12 юни полицията във Варшава задържа 184 души, сред които 156 поляци, 25 руснаци, испанец, унгарец и алжирец. Ранени бяха няколко десетки души, в това число 17 служители на реда. Медицинска помощ бе нужна за 25 руснаци. Един от пострадалите руснаци е с челюстно-лицева травма и към момента продължава да се намира в болница.

В същото време премиерът на Полша Доналд Туск отправи критиките си към хората, които са се опитали да попречат на марша на руските фенове към стадиона във Варшава.

Лидерът на полското правителство е назовал глупци тези, които са се опитали да възпрепятстват марша.

В тази връзка президентът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с премиера на Полша, като в хода на разговора е изказал безпокойството си по повод ситуацията с руските фенове на европейския шампионат. Путин е подчертал, че, изхожда от това, че организаторите на международни турнири носят пълната отговорност за обезпечаването на сигурността на феновете от други страни на своя територия.

Редактор: Иво Георгиев

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес