Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличаваме заплатите без да има пари: Висшето образование в България

16 май 2024, 08:31 часа • 7260 прочитания

Беше направена първата стъпка да решим проблема със заплатите на академичната общност. Това обяви служебният образователен министър Галин Цоков, който беше министър и в правителството на Николай Денков.

Основният проблем – по закон трябва да се вдигнат заплатите, но не е предвидено откъде да дойдат парите.

Погледът на академичната общност

Това, което получихме сега, трябваше да го получим от 1 януари, 2024 година – беше заложено в държавния бюджет. Но има реформа и според нея стартовите заплати на асистентите трябва да са около 2500 лв. (180% по-високи от средната брутна заплата в България за последните 12 месеца) - финансовият министър ни каза, че трябват още 184 млн. лв. Не искаме друго, освен да се спази законът. Това заяви председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова пред bTV: Кабинетът "Главчев" отпуска 39 млн. лв. за вдигане на заплатите във висшите училища

Увеличение на заплатите ще има и за администрацията, това е добра новина, добави Темелкова. Но няма отговор защо е приет закон за увеличение на възнагражденията на академичната общност, след като в него не е предвидено как и откъде ще дойдат парите за това – Темелкова се съгласи, че действително изглежда финансови средства за реформата не са предвидени: ГЕРБ-ДПС раздават пари, заложени в бюджета, като свои: "Продължаваме промяната" за университетските заплати

Държавническият поглед

Тръгнахме да решим проблема първо със заплатите на асистентите, каза Галин Цоков. По думите му, трябват 160 млн. лв. - предложението за увеличението беше от народни представители, не от образователното министерство, посочи той. По думите му, предложението било подкрепено от всички депутати – бившият премиер Николай Денков обаче каза, че било предложение на ГЕРБ. Че ще има проблем станало ясно, когато финансовото министерство не дало на образователното обосновка за парите, предвидени за увеличение.

Според реформата - за най-ниската академична длъжност увеличението на заплатата е 125% повече от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца. За преподавателите – 180%.

Днес, 16 май, в 11:00 часа има среща с финансовия министър – за да си направи разчет откъде да дойдат парите, по думите на Цоков. Според него, новият парламент също може да гласува промяна в държавния бюджет, за да осигури пари. Нов парламент не се очаква да има преди средата на месец юни.

За финал Цоков каза, че мярката, която обвързва качеството на образование с получаване на пари от държавата, е най-важната за подобряване на образованието. Не бяха предвидени обаче целеви средства за качеството на образованието през тази година, добави образователният министър. С други думи – най-качествените университети няма да вземат пари за старанието си да осигурят максимално добро образование. Само за тази година, подчерта министърът и отново посочи, че това станало заради парламента – депутатите не гласували необходимите пари.

Още: Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес