Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Университетското издателство на СУ откри първата си книжарница в Бургас (СНИМКИ)

30 май 2024, 23:43 часа
Реклама

Най-голямото университетско научно издателство в България „Св. Климент Охридски“ откри в Бургас своята първа книжарница извън столицата.

Тя е разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея се предлага научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици, преводна литература, справочници, списания и годишници. С това се разширява и присъствието на Софийския университет в Бургас.

„Идеята се роди сред колегите от филиала, те много ясно дефинираха необходимостта от книжарница на издателството в Бургас, която да се превърне в част от интелектуалната инфраструктура на града. Ценя високо желанието на Община Бургас и бургаската общност литературата на издателството да присъства тук. Всяка идея, за да се реализира има нужда да намери своето пространство. Надявам се книжарницата да добавя енергия към интелектуалната сила на библиотеката и града.“ – каза по време на откриването проф. Валери Стефанов, директор на университетско издателство.

Още: Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Начинанието се реализира с подкрепата на Община Бургас и Общински съвет - Бургас. От името на кмета Димитър Николов приветствие отправи заместник-кметът по образование Михаил Ненов.

„Огромна чест е проф. Стефанов, един от най-светлите умове в България да бъде сред нас. Тази книжарница е най-новото бижу в интелектуалния живот на нашия град. Всеки изкушен от знанието вече има директен достъп до най-новите академични изследвания. Това е изключително важно, както за студентите, така и за учениците.“ – сподели заместник-кметът.

Още: Връчват наградите "Студент на годината" на Софийския университет (СНИМКИ)

Първата книга закупи председателят на Общински съвет – Бургас с автограф от автора проф. Валери Стефанов.

Създадено през 1986 г. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ има мисия да подпомага развитието на научните изследвания и образователния процес, а издателската му дейност обхваща всички сфери на знанието. Към днешна дата заглавията в каталога му са над 2000, а само през 2023 г. издателската му дейност включва 342 заглавия – университетски учебници, академични монографии, периодични издания, справочници и публикации в целия спектър на знанието.

На откриването присъстваха проф. Теодор Седларски – директор на филиал - Бургас на Софийския университет, Михаил Хаджиянев – председател на Общински съвет – Бургас, Яна Кършийска - директор на Регионална библиотека „П.К. Яворов“, студенти, приятели на книгата и науката.

Снимки: Университетското издателство

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес