Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския "Ангел Кънчев"

07 август 2024, 16:11 часа • 1072 прочитания

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев" съобразно подписаното Споразумение между правителствата на България и Молдова.

По този начин ще се даде възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани от български произход от Тараклийски район и АТО Гагаузия, съобщава правителствената пресслужба. Инициативата е дело на предишното редовно правителство с премиер акад. Николай Денков.

Предвижда се в новосъздадената структура да се обучават студенти по специалности от седем професионални направления на Русенския университет "Ангел Кънчев":

  • "Педагогика на обучението по ....", 
  • "Администрация и управление",
  • "Информатика и компютърни науки", 
  • "Машинно инженерство", 
  • "Електротехника, електроника и автоматика",
  • "Комуникационна и компютърна техника" и 
  • "Общо инженерство". 

Още: Депутатите прекратиха подпомагането на Тараклийския държавен университет в Молдова

Специалностите са избрани в съответствие с потребностите на региона в Република Молдова от висококвалифицирани специалисти за определени професии. Обучението ще се провежда на български, румънски и английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Русенския университет за завършена съответна образователно-квалификационна степен на висшето образование, при желание и европейско дипломно приложение.

През следващите години университетът е в готовност да осигури обучение и по други специалности от професионалните направления на поделението, към които има заявен интерес. В резултат на откриването му ще се затвърди българската политика, водена по отношение на българската диаспора в региона на град Тараклия, Република Молдова.

Още: За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес