Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет реши: Минималната заплата във ВУЗ-овете става 2100 лв.

17 май 2024, 11:15 часа • 1559 прочитания

Размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища става 2100 лева, считано от 1 януари тази година. Това е записано в постановление на Министерски съвет, подписано от служебния премиер Димитър Главчев и главният секретар на МС Габриела Козарева. То е публикувано на 16 май.

ОЩЕ: "Не ни чуват": Синдикат за заплатите във висшето образование

Заплатата за най-ниската академична длъжност във ВУЗ-овете се увеличава и отнася за нормална продължителност на работното време 8 часа на ден при 5-дневна работна седмица и за пълен работен месец. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2024 г.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с близо 2100 асистенти.

На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредиха, че няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер - съпбщиха преди дни от Съвета на ректорите.

ОЩЕ: Въпреки дадените 39 млн. лв.: Протестът за заплати във висшето образование ще се проведе

Днес стана ясно, че Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес