Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандалите за милиони в ЦРЧР: Напрежение между министерства и бойкот на МОН във важна среща с младежкия сектор

21 август 2024, 20:38 часа • 2206 прочитания

Поредният важен разговор за младите хора у нас остана без присъствието на ключова институция вземаща решения за младежта - Министерство на образованието и науката не присъства на срещата-диалог между институции и младежки сектор, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).

Това съобщиха източници на Actualno.com, които са присъствали на събитието, организирано от националната агенция. Опитът за диалог между страните идва на фона на неспиращи скандали и разкрития около политическото уволнение на бившия директор на ЦРЧР Михаил Балабанов. Припомняме, че в серия от статии разследване на Actualno.com установи как образователният министър Галин Цоков е освободил Балабанов  след проведено почти активно мероприятие срещу него. Според уволненият шеф в основата на скандала стоят "поръчковост и роднински връзки", докато министърът твърди, че има корупция в структурата и затова е предприел рокадата "по лична преценка". Припомняме също така, че ЦРЧР е агенцията, отговорна за управлението на програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", с които се финансират провеждането на младежки политики в страната в размери на десетки милиони лева годишно. ЦРЧР управлява и европейски образователни програми и инициативи у нас, а бюджетът за 2024 г. е близо 140 милиона лева. Припомнете си цялото разследване ТУК.

Иначе въпросната среща в сряда бе инициирана от новото ръководство на ЦРЧР с директор Николай Спасов с цел да се осъществи диалог между властта в лицето на двете ресорни министерства и агенцията, както и с младежките организации. На срещата е присъствал и заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, но разговорът е преминал без участие от страна на МОН, които са уведомили за отсъствието си по-рано през деня.

Още: Поръчковост и роднински връзки: Уволненият директор на ЦРЧР отговори на обвиненията на министър Цоков

Припомняме, че на 1 август от Националния младежки форум публикуваха отворено писмо, подкрепено от над 50 младежки организации в страната, които изразиха принципна позиция във връзка с липсата на прозрачност, при смяната на ръководството на ЦРЧР, на която все още няма официален отговор от МОН. Във връзка със становището на НМФ и след разследването на Actualno.com служебният премиер Димитър Главчев разпореди и проверка по казуса.

НМФ е категорично в настояването си за приемането на ясна и прозрачна процедура и критерии за избор на директор на ЦРЧР, както и обособяването на мандат на управление, който да гарантира спокойствие и непрекъснатост на работата и взаимодействието със заинтересованите страни. По време на срещата председателят НМФ Атанас Г. Радев е пояснил, че ролята на националния младежки съвет на България не е да бъде координатор на институциите, а представителство на гласа на младите хора и младежките организации.

"НМФ не взима решения вместо институциите, а ги събира за диалог и ги консултира за важните решения пред младежта. Подчертаваме необходимостта от това тази среща да се състои с присъствие на всички заинтересовани страни, с оглед на важния залог в нея", е коментирал още Радев.

Още: "Нередности, корупция и конфликт на интереси": Министър Цоков де факто е уволнил директора на ЦРЧР заради чужди грехове (СНИМКИ)

Отново според източници на Actualno.com заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов е отбелязал, че освен диалог между МОН и ММС диалогът за младежките политики би следвало да привлече и останалите министерства като Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на културата, които също изпълняват голяма част от младежките политики в страната.

От своя страна ЦРЧР е дала заявка, че тази среща е само първа стъпка към утвърждаване на практиката за регулярни срещи между ресорните институции и младежкия сектор. В своите заключителни думи новоназначеният изпълнителен директор на ЦРЧР Николай Спасов е информирал, че предстои организирането на следваща среща в периода края на ноември или началото на декември. Всички страни са се съгласили, че диалогът трябва да продължи и присъствието на МОН в него е от ключово значение за подобряването на координацията в сектора.

Още: "Какво става в ЦРЧР?": Младежкият сектор с призив към властта след разследване на Actualno за евромилиони за образование (СНИМКИ)

Екипът на Actualno.com научи, че по време на срещата Националния младежки форум са изказали тезата, че първоизточник на проблема е упоритият отказ от диалог между министерствата на образованието и на младежта и спорта и са препотвърдили позицията си, че е крайно време да бъде обособена отделна институция с ресор младеж.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес