Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев награждава бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Стоян Денчев

17 октомври 2023, 13:00 часа • 2866 прочитания

Стоян Денчев – бившият сътрудник на Държавна сигурност и някогашен вицепрезидент на „Мултигруп“ – ще получи Почетния знак на президента. Държавният глава Румен Радев ще го отличи на специална церемония за неговия „значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-а годишнина", съобщават от „Дондуков 2“.

Не за първи път

Бившият ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) през май тази година получи и най-високия почетен знак на Министерството на културата – „Златен век – огърлие“ за „развитие и утвърждаване на българската култура и национална идентичност". Той бе удостоен с приза от тогавашния служебен министър на културата в служебния кабинет, назначен от Радев – Найден Тодоров.

70-годишнината му също бе изтъкната като повод за наградата тогава.

Сега в съобщение до медиите се посочва, че церемонията, на която ще бъдат наградени "изявени дейци на културата, образованието и науката", ще започне в Гербовата зала на "Дондуков" 2 в 14:00 ч.

Сред останалите отличени са Боряна Кадмонова, дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Еврика", проф. Васил Жечев, доц. Георги Хинов, диригентът на Академичен хор "Ангел Манолов" маестра Дарена Попова и народната певица Златка Ставрева.

Още: Без много шум: Служебният кабинет предложи бивш шеф в "Мултигруп" за висш орден

Кой е Стоян Денчев?

Денчев е вербуван като агент "Симеонов" от контраразузнавателното II управление на Държавна сигурност в края на 80-те години на 20. век. Малко по-късно става съветник в кабинета на Димитър Попов и главен секретар в кабинета на Любен Беров (с мандата на ДПС). За кратко е изпратен за посланик във Финландия, след което се връща обратно в България - този път като депутат от ДПС и зам.-председател на парламентарната група, оглавявана от Ахмед Доган (1995-1997).

Излиза от прякото си участие в политиката през 1998 г., за да стане вицепрезидент на "Мултигруп" при Илия Павлов.

Още: Вижте как Слави, Ахмед Доган, Вежди Рашидов и Илия Павлов се забавляват на комунистически купон на Мултигруп през 1996 (ВИДЕО)

През 2002 г. става ректор на тогавашния Колеж по библиотекознание и информационни технологии. През 2005 г. Стоян Денчев беше определен за почетен консул на Султаната на Оман в България - той заемаше тази позиция в продължение на десет години до фалита на Корпоративна търговска банка, в която най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман беше акционер.

През лятото на 2009 г., малко след парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ, Стоян Денчев стана председател на Надзорния съвет на "Информационно обслужване". Остана на поста няколко месеца.

Денчев беше сменен като ректор на УниБИТ през 2018 г. - 16 години след встъпването си в длъжност, заради въвеждането на мандатността на ръководителите на висши учебни заведения.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес