Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството отпусна над 32 млн. лв. за обезщетения в образованието

17 август 2022, 16:06 часа • 3297 прочитания

Правителството на Гълъб Донев отпусна 32,3 млн. лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2022 година.

Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците май-юни 2022 г. - с намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.

Финансирането е за сметка на планираните по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 г. средства за изпълнение на националните програми за развитие на образованието.

Междувременно стана ясно, че иновативните училища в България през учебната 2022/2023 г. ще са 542, или с 32 повече от миналата година. Списъкът беше одобрен от правителството днес. В него влизат училища от 192 населени места от всички 28 области в страната. Те разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, усъвършенстват управлението си.

Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

Проектите са одобрени от Комисията за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес