Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нередности, корупция и конфликт на интереси": Министър Цоков де факто е уволнил директора на ЦРЧР заради чужди грехове (СНИМКИ)

15 август 2024, 16:04 часа • 2360 прочитания

С какви мотиви е уволнен бившият изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) Михаил Балабанов? Този въпрос задават на министъра на образованието Галин Цоковдепутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова и Елисавета Белобрадова.

Припомняме, че първо Actualno.com съобщи за уволнението на Балабанов след проведено почти активно мероприятие срещу него. ЦРЧР е структурата, отговорна за управлението на програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", с които се финансират провеждането на младежки политики в страната в размери на десетки милиони лева годишно. ЦРЧР също така управлява европейски образователни програми и инициативи у нас, а бюджетът за 2024 г. е близо 140 милиона лева. Припомнете си цялото разследване ТУК.

Въпросът

Депутатите зададоха своя въпрос на база поредицата от наши публикации, както и след отворено писмо на Националния младежки форум (НМФ), което бе подписано от над 50 младежки организации.

"Важно с да се отбележи, че в национален и международен план предстои да стартират ключови процеси за младежкия сектор и младежката политика, конто предполагат активно участие на заинтересованите страни, сред които е ЦРЧР, както и мрежите на Националните агенции (от които Центърът също е активна част в последните 3 години)", пишат депутатите във въпроса си.

Още: След материал на Actualno.com за европари за образование: Главчев нареди проверка

"С оглед на това, намирам за необоснована смяната на изпълнителния директор на ЦРЧР г-н Михаил Балабанов, без публично оповестяване на мотивите за освобождаването му, както и без наличието на ясна процедура за избор на нов директор", допълват те и искат да разберат мотивите за уволнението.

Михаил Балабанов (вдясно) - снимка: личен архив

Отговорът и внушенията

Любопитен е отговорът, който предоставя образователният министър. Припомняме, че Цоков реално отстранява директора Михаил Балабанов, без да му даде възможност да отговори на набързо изготвения "доклад" на Звеното за вътрешен одит на МОН и без да взема предвид добрите оценки от Европейската комисия, която тя дава на работата на Балабанов посредством техен доклад с препоръки.

Така в своя отговор на парламентарен въпрос Цоков обяснява уволнението на Балабанов именно с тези негативни оценки, поставени преди неговото назначение през 2021 г., с което дефакто подвежда народните представители. Нещо повече - в цялото изявление на образователния министър са цитирани само данни именно от въпросния скалъпен вътрешен доклад на МОН, който е изготвен от пряко подчинения му вътрешен одит. Очевидно оценките на МОН и на ЕК се разминават по отношение на ефективността и по отношение на прозрачността на процедурите и оценяването на проектите. Прокарани са и внушения, че може да е проблем евентуално "познанство" между оценители и екипа на ЦРЧР, докато в същото време МОН позволява майка да одитира дъщеря си. Припомняме, че отново Actualno.com ви разказа как ръководител на Звеното за вътрешен одит в МОН Грозденка Петрова, която е майка на главния експерт в отдел "Финансиране на проекти" в дирекция "Селекция, договориране и отчитане" Мария Петкова. 

"Прекратяването на правоотношението с Михаил Балабанов за длъжността "изпълнителен директор" на ЦРЧР с по моя лична преценка, формирана от резултатите и констатациите в последните два одитни доклада", започва отговора си министър Цоков.

Още: "Какво става в ЦРЧР?": Младежкият сектор с призив към властта след разследване на Actualno за евромилиони за образование (СНИМКИ)

По думите му в периода от 2021 г. до настоящия момент от страна на Звеното за вътрешен одит (ЗВО) в Министерство на образованието и науката (МОН) след сигнали са извършени два одита за консултиране в ЦРЧР. Той цитира докладите от одите, в които се казва, че в програмния период 2014-2020 година се установяват нарушения и конфликт на интереси в ЦРЧР, без да уточнява, че това очевидно е периодът преди назначението на Михаил Балабанов за шеф на националната агенция именно поради нарушенията на предишното ръководство.

"С оглед информацията в одитния доклад за на индикатори за корупция и конфликт на интереси, нередности и съмнение за длъжностни престъпления от служители на центъра (....), както и за допуснатите нарушения при възлагането на обществена поръчка с предмет "Организиране и провеждане на събития (конференции, обучения, семинари и други) и съпътстващи дейности на територията на България за нуждите на Центъра за развитие на човешките ресурси", съм сезирал съответните органи за предприемане на действия по компетентност", се казва още в отговора на министъра.

На този фон младежките организации нямат отговор от министър Цоков след откритото си писмо. От Националния младежки форум са сигнализирали Европейската комисия и Европейския младежки форум, в който организацията членува.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес