Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОН след заплахите срещу учители заради новия закон: "Няма да се допуска никаква репресия"

22 август 2024, 15:35 часа • 3566 прочитания

"В системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители". Това гласи позиция на Министерството на образованието и науката (МОН) след появилите се съобщения за заплахи срещу преподаватели, подписали петиция "против" новия закон срещу "пропагандата на нетрадиционни сексуални практики в българските училища".

Още: Под чадъра на закона: Тормоз срещу учители заради "джендър идеологията"

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков съобщи, че е получил информация как местната организация на "Възраждане" във Варна заплашва публично част от 460-те учители в града, подкрепили петицията.

Позицията на МОН

"Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще", гласи изявлението на МОН.

"Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище.

Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти", завършва позицията.

Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес