Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева поиска още пари за оценителите на учебници

07 април 2016, 13:06 часа • 4573 прочитания

Увеличение на таксите за оценяване и одобряване на учебници, учебни помагала и познавателни книжки поиска образователният министър Меглена Кунева. Приходите от тези такси отиват за заплащане на хонорарите на оценителите и за командировъчните им.

Съгласно предложението на Кунева за разглеждане на заявление за оценка на познавателна книжка, учебник или учебен комплект таксата ще е 10 лева. За оценяване на познавателна книжка или на учебник мизата ще е 600 лева, след като досега е била 480 лева. За оценка на учебен комплект ще се искат 975 лева.

В момента в една оценителна комисия има по 13 души. Оценката на съдържанието се прави от 7 оценители, трима оценители преценяват графичния дизайн и още трима – полиграфическото изпълнение. Сега разходите на ден за нощувка и храна на оценители са по 80 лева на човек и необходим допълнителен ресурс, смята Кунева.

Именно оценката на нови учебници е приоритет пред МОН, след като от новата учебна година ще започне с нови учебни програми, но без нови учебници по история за 5 клас и буквари за 2 клас.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес