Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краен срок за безплатни учебници за 8-ми до 12-ти клас

05 септември 2024, 07:43 часа • 37130 прочитания

Ако детето ви е между VIII и XII клас, можете да му вземете безплатни учебници до 10 септември. Това казват от МОН за новата учебна година 2024/2025.

"Срокът на доставяне на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти в детските градини и училищата - държавни, общински и частни, включително учебници за учениците, обучаващи се в европейските училища, е до 10 септември 2024 г.", гласи съобщението.

До тази година безплатни учебници имаше до VII клас. Бяха направени обаче изменения в закона. За безвъзмездно ползване ще се предоставят учебници по всички общообразователни учебни предмети, както и по религия, майчин език и хореография. В тях се включват също така и учебниците по чужд език. В края на година те ще се връщат от учениците, като въпросните учебници ще се ползват общо 3 години. Очакванията са от безплатните учебници да се възползват около 303 000 ученици, обобщава в. "Сега".

Още: Правителството отпусна близо 100 милиона лева за безплатни учебници

За учениците от профилираната и професионалната подготовка, която е в XI и XII клас, няма да има безплатни учебници. Те ще продължат да се закупуват от семействата, тъй като в някои професионални паралелки няма учебници по голяма част от предметите, които се изучават.

Държавата плаща по единен стандарт за комплект учебници - по 300 лв. за VIII, IX и X клас и по 120 лв. за XI и XII клас.

Добри новини с учебниците за учениците от 8 до 12 клас

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес