Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой какво чу за увеличаване на учителските заплати - от "ще стане" до "предизборни приказки"

21 юни 2016, 09:30 часа • 1587 прочитания

Обещала ли е образователният министър Меглена Кунева да увеличи с 10% учителските заплати или не? По време на училищния събор в зала „Арена Армеец” на 19 юни Кунева посочи, че ще се бори за увеличение на заплатите с 10%, както и промени по отношение на пенсионирането и по-големите обезщетения (бел. ред. - 10 заплати), за които Кунева не използва израза „ще се бори”.

Слушахме внимателно и беше подписан колективният трудов договор, в който е заложено „да работим” за увеличение с 10% на учителските заплати, подчерта директорът на 31 СОУ в София Надежда Николова. Тя е убедена, че това ще се случи, но поясни, че това са договорки на социалните партньори в колективния трудов договор. Николова обаче коментира и, че според всички учителите са приоритет, но когато опре до пари и бюджет, нещата се променят.

10% е годишният инфлационен индекс, което е унизително малко, коментира учителят от 18-то СОУ Емил Джасим. Притеснително е, че този събор не произнесе истинска новина за реформа в образованието, каза Джасим пред Нова телевизия. Според него се измества фокусът от важните неща за образованието. Учителите до 29-годишна възраст в България са само 3%, а в следващите три години 55% от учителите ще се пенсионират, припомни Джасим. Той попита - какви са кариерните възможности? Това го има, може да стане старши учител, главен учител, опонира Николова.

Министър и вицепремиер може да си позволи да съобщи нещо само ако е договорено с премиера и с финансовия министър, категоричен беше бившият образователен министър Сергей Игнатов. Мирише ми повече на предизборно изказване, усъмни се той. Според него учителите трябва да получават по около 1500 лева. Скоро няма да имаме учители по математика, физика, химия – ние им даваме пари по-малко, отколкото получават продавачките на пазара, възмути се Игнатов.

50 000 младежи годишно завършват, без да са функционално грамотни. След 4 години ще има 200 000 гневни, млади и безработни хора. Ако някой не разбира, че средното образование има нужда от помощ, дори от отделно министерство ..., не довърши многозначително Джасим.

Наслушахме се на обещания, те не достигат в прав текст до учителите, достигат до обществото, което си казва: „Пак ли тези учители?“ В най-големите кризи се започва с обещания към учителите, но до момента не се случват нещата така. Заявеното се разминава с реалните бюджетни неща, тези неща се говорят когато се гласуват квотите за бюджета. Това са популистки изказвания, това са едни обещания без покритие. Това каза Валентина Лъжанска, учител в 40-то ОУ пред bTV по повод събора на учителите, на който мнозина разбраха, че ще има увеличение на заплатите на учителите.

Лъжанска алармира, че тече скрита пенсионизация, за да се избегне изплащането на 10 заплати при пенсионирането.

Георги Тошев от КТ Подкрепа заяви, че не е имало обещание. Според него учителите са го приели така, защото искат да е така. Той е категоричен, че трябва да се обърне повече внимание на младите учители - тези, които тепърва влизат в системата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес