Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК още не е разбрала за българската каша с училище и сексуалната ориентация (ВИДЕО)

08 август 2024, 15:24 часа • 2501 прочитания

Европейската комисия изглежда не е разбрала, че България прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование по инициатива на заемащата проруски позиции националистическа партия "Възраждане". Става дума за забраната на "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост" - или вечната тема "джендър". Това стана ясно при изричен въпрос към Комисията по време на традиционния обеден брифинг днес, 8 август: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ)

Че Брюксел не е наясно стана кристално ясно от отговора на говорителя на ЕК Анита Хипер, която отговаря за вътрешните работи. Тя беше попитана от представител на популярното американско издание Politico дали приетият закон не е в разрез с ценностите на ЕС и правото на ЕС. „Това все още е проектозакон“, отговори Хипер. Но каза и, че ЕК остава твърдо решена да се бори с дискриминацията на ЛГБТ-общността и неравенствата по принцип. "Защитаваме Съюз, в който всеки може да е този, който е", каза тя (ВИДЕО).

Аргументите на депутатите ни

Припомняме, че промените минаха с подкрепа на широк кръг депутати, не само една политическа сила.

"Който има различна сексуална ориентация, има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго, децата трябва да бъдат оставени да се развиват по Божиите правила. Трябва да възпитаваме деца си по промисъла, че полът е бинарен, както е замисълът на нашия Творец" – Йордан Цонев, ДПС, пръв помощник на Делян Пеевски.

"Не пипайте децата" - Корнелия Нинова, БСП.

Още: БХК попиля законопроект на "Възраждане" за "пропагандата на нетрадиционната сексуалност в училище"

"Не може да бъде пропагандирана сексуална ориентация - това е все едно да бъде пропагандирана расова или народностна принадлежност. Може обаче да се популяризира идеята за толерантност или нетолерантност към сексуалната ориентация. Самият факт, че подобен законопроект е внесен в държава член на ЕС показва, че проблем с тази толерантност или нетолерантност съществува" – Тервел Георгиев, ГЕРБ-СДС.

Няма нито един доказан случай в България да се учи по учебник, пропагандиращ която и да е сексуална ориентация, обобщи Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ.

В пленарна зала така и не беше даден отговор на следните въпроси:

  1. С този закон ще изчезнат ли хомосексуалните и бисексуалните в България?
  2. Къде другаде, ако не в училище, да се учи за сексуалното развитие и ориентация?

Още: Заради закона срещу джендър пропагандата: НМД оттегля доверие от депутатите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес