Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Достатъчно студенти ли обучава МВР против киберпрестъпленията? Калин Стоянов разкрива

07 август 2024, 12:52 часа • 925 прочитания

Приема ли Академията на МВР студенти в магистърската програма „Противодействие на киберпрестъпленията“, или специалността, създадена по оперативна програма с евросредства, е фиктивна? Това поиска да разбере депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров с въпрос към служебния вътрешен министър Калин Стоянов, след като е получил сигнали от родители за липса на прием.

Тази магистърска програма е доста важна, като се имат предвид увеличаващите се хибридни заплахи по целия свят, най-вече в контекста на войната в Украйна.

Още: Фалшивата лична карта на Брендо: МВР призна за пропуски при издаването на документи

Въпросът от 22 юли получава отговор от Стоянов на 2 август, като ръководителят на МВР обяснява как през 2022 г. Академията, съвместно с Варненския свободен университет, открива програмата по проект, включващ още УАСГ и Медицинския институт на МВР. Този проект е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., по процедура „Модернизация на висшите училища“.

Снимка: БГНЕС

Националната агенция по оценка и акредитация (НАОА) е акредитирала магистърската програма като съвместна между Академията на МВР и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. През 2023 г. са дипломирани 40 студенти, става ясно от писмения отговор на Калин Стоянов.

Още: Вътрешният министър с различни тези за влизането на Брендо в България?

Само АМВР вече обучава

„След приключване на проекта и свързаната с него акредитация на магистърската програма Академията на МВР предприе действия за самостоятелно развитие на програмата. Беше изготвена нова учебнопланова документация, която отразяваше резултатите от извършената апробация в рамките на изпълнения проект. Националната агенция по оценяване и акредитация даде самостоятелна акредитация на Академията на МВР за обучение по специалността“, гласи отговорът на министъра на вътрешните работи.

Той добавя, че през настоящата година е бил обявен прием на 60 студенти по „Противодействие на киберпрестъпността“. Общо 199 кандидат-студенти са положили изпит.

„Лекциите и семинарните занятия ще се провеждат от хабилитирани преподаватели от академичния състав на АМВР и от други университети, както и от водещи специалисти от дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и други структури на министерството“, заявява Калин Стоянов.

Още: Ректорът на Академията на МВР се превърна в спор между депутат и министър

Академията на МВР става обучителен център на европейска агенция

Обучението за противодействие на киберпрестъпността е приоритет на МВР, казва той. Тази година Академията на МВР е започнала реализирането на проект „Повишаване на капацитета на националната точка за контакт на CEPOL за Република България“ с бюджет 12 милиона лева.

Целта е Академията да стане обучителен център на Европейската агенция за обучение на правоприлагащите органи (CEPOL). Ще се гради киберполигон, център за киберсигурност, ще се купи компютърна техника и софтуер, ще се провеждат международни научни конференции и други, казва Калин Стоянов.

Още: Калин Стоянов: Докторите в Академията на МВР вече са с добавка 350 лв, а не 60

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес