Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да, България" се закани на "Възраждане" за черните списъци с учители: "Ще използваме всички законови средства"

22 август 2024, 16:48 часа • 1639 прочитания

"Да, България" осъди създаването на "черни списъци" с преподаватели, обявили се "против" новия закон срещу "пропагандата на нетрадиционни сексуални практики в българските училища".

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков съобщи, че е получил информация как местната организация на "Възраждане" във Варна заплашва публично част от 460-те учители в града, подкрепили петицията. От МОН излязоха с позиция, че няма да се толерират подобни практики: МОН след заплахите срещу учители заради новия закон: "Няма да се допуска никаква репресия".

Острата позиция на "Да, България"

"Само дни след публикуването на мракобесните промени в Закона за предучилищното образование срещу т.нар. пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация започна публичен линч на преподаватели. Пропутинска националистическа формация оповести списък с имена на учители във Варна, които са изразили публично несъгласие със закона, и призовава обществеността, директорите на училища и кмета на града те да бъдат репресирани. Леви пропутински формации публикуваха поименни данни за университетски преподаватели, разобличили законовите поправки. А популярни сайтове тиражираха върху черни подложки списъка с имената на обявените за “паразитиращи джендъри”", пишат от "Да, България", част от коалицията "Демократична България".

"Това е крещящо потъпкване на общочовешки ценности, на законови права и свободи и на журналистически стандарти. “Да, България” категорично осъжда съставянето на подобни списъци и ще използва всички законови средства да противодейства на такива опасни и позорни за българските граждани прояви", гласи още позицията.

Снимка: iStock

Във Facebook страницата на варненската организация на "Възраждане" се появи списък с 26 учители от варненски училища. Според проруската формация те са участвали в подписката срещу приемането на новия закон. Лидерът на партията Костадин Костадинов поиска стотиците учители, подкрепили петицията, да бъдат разследвани от прокуратурата, защото отказвали "да спазват закона".

"Настояваме правоохранителните органи решително да пресичат подобни форми на посегателство над личността. Призоваваме политическите сили и медиите да осъзнаят своята отговорност в едно свободно демократично общество и да не разпалват нетърпимост и омраза, напомнящи за мрачните тоталитарни времена", обявиха от "Да, България".

"Не трябва да допуснем фашизоидните изблици да продължат и да се превърнат в нормалност. Те не са равнопоставени с други прояви на гражданско и политическо действие, а тяхното отразяване “едно към едно” не е право на гледна точка. Ако допуснем това, сами ще се лишим от свободата си.

Фашизмът е възможен първо заради безразличието на мнозинството. После дори и то вече няма значение. Призоваваме гражданите, независимо от техните политически убеждения и пристрастия: хора, не бъдете безразлични!", завършва позицията на партията.

Още: Ивайло Мирчев: Политици да насъскват родители срещу учители, е недопустимо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес