Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва изплащането на компенсациите на бизнеса за скъпия ток

18 септември 2024, 13:02 часа • 527 прочитания

От 19 септември Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще започне изплащането на компенсациите за бизнеса и другите нестопански потребители за скъпия ток. Това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов.

Механизмът предвижда клиентите да получават на 100% разликата между прагът от 180 лв. и цената на борсата и е в сила от 1 юли до края на 2024 г., без значение дали компанията е на печалба или на загуба.

Получена е и нотификация от Брюксел за тези компенсации, като становището на Европейската комисия е, че мярката, която се прилага, е аналогична с тази от 2021 г. и е допустима и нужна на пазара.

Още: Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Брюксел одобри програмата за компенсации след като в нея се реши да бъдат включени преносните и разпределителните дружества. Изменението на програмата стана на заседание на правителството днес и то е, че към нестопанските потребители, които ще получават компенсации за скъпия ток са прибавени и Електроенергийния системен оператор и ЕРП-ата.

Снимка: iStock

Това стана след решение на парламента от края на юли, което задължи правителството да актуализира програмата с включването на тези компании. В включването на операторите вече има равнопоставеност на всички и това е мотив за одобрението от ЕК.

Още: Депутатите удължиха компенсациите на бизнеса за високите цени на тока до края на 2024 г., намалиха и прага на 180 лв. на мегатавчас

Парламентът задължи кабинета да компенсира бизнеса, като се очаква да бъдат подпомогнати над 633 000 небитови потребители без изключение, поясни енергийният министър Владимир Малинов.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес