Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взрив в руско находище на нефт и газ в Арктика - има жертви и ранени

26 юли 2024, 11:30 часа • 1036 прочитания

Експлозия в нефтеното и газово находище „Уренгойское Восточное“ в руския арктически Ямало-Ненецки регион отне живота на най-малко двама души и рани осем други. 

За взрива съобщи контролираната от Кремъл информационна агенция "РИА Новости" на 26 юли, като се позова на държавната петролна компания „Роснефт“, управляваща съоръжението.

След първоначалното съобщение, в което се казваше, че е загинал един и са ранени седем души, държавната медия ТАСС актуализира броя на жертвите в 10:26 ч. местно време.

Още: Пентагонът представи стратегията си "Арктика 2024": Как ще противодейства на Русия и Китай

Нарушение на "стандартите за безопасност"

Съобщава се, че пострадалите са работници в нефтеното и газовото находище. Четирима от ранените са откарани в болница, съобщи губернаторът на областта Дмитрий Артюхов.

Снимка: iStock

Властите са започнали предварително наказателно дело за потенциално нарушение на стандартите за промишлено здраве и безопасност, съобщи "РИА Новости".

Още: С нов боен ледоразбивач Русия се готви за господство в Арктика (ВИДЕО)

Външно участие?

Няма индикации, че експлозията е предизвикана умишлено, нито че има украинско или друго външно участие, пише Kyiv Independent.

Украйна засили атаките срещу руската петролна индустрия, като успешно намали преработвателните мощности на множество съоръжения: Украинските удари намалиха сериозно обема на преработката на петрол в Русия (САТЕЛИТНИ СНИМКИ).

Въпреки че Украйна успешно предприема атаки дълбоко в руската територия, находището на нефт и газ „Уренгойское Восточное“ се намира на около 4000 км североизточно от украинската граница.

Още: НАТО не е готова за война с Русия в Арктика

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес