Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въздушният транспорт още не може да се възстанови от срива на интернет в петък

22 юли 2024, 17:30 часа • 550 прочитания

Закъсненията на някои летища продължават, след срива на интернет в петък. Тогава проблем при актуализацията на софтуер на компанията за ИТ сигурност Crowdstrike прекъсна функционирането на милиони компютри и причини хаос в световен мащаб, предаде Асошиейтед прес.

Още: Масов срив на интернет по света

758 анулирани полета 

Общият брой анулирани полети в световен мащаб рано днес достигна общо 758, според последните данни на специализирания сайт Flightaware. Този брой е доста по-висок, отколкото е обикновено.

Още: Масовият IT срив: Кои авиокомпании и летища имат проблеми?

По-голямата част от анулираните полети бяха на американската авиокомпания Delta Air Lines. От компанията съобщиха за 626 отменени полети, или близо 83 на сто от всички отменени полети.

Главният изпълнителен директор на авиопревозвача Ед Бастиан каза в съобщение до пътниците вчера, че Delta Air Lines продължава да се възстановява след прекъсването. Той допълни, че сривът при актуализацията на софтуера е довел до повече от 3500 прекратени полета на авиокомпанията и предлага компенсация на засегнатите клиенти.

"Проблемът с технологията възникна в най-натоварения уикенд за пътуване през лятото, като нашите резервации надхвърляха 90 на сто от капацитета, ограничавайки възможностите ни за реакция", обясни Бастиан, пише БТА.

Един от инструментите, използвани от Delta Air Lines за проследяване на нейните кабинни екипажи, беше засегнат и не успя да обработи безпрецедентния брой промени, предизвикани от прекъсването на системата.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес