Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки рекордната цена: Богатите страни ще купуват повече злато

19 юни 2024, 15:48 часа • 1419 прочитания

Централните банки на развитите икономики очакват делът на златото в световните резерви да нарасне за сметка на щатския долар, пише Financial Times.

Почти 60% от централните банки на богатите страни вярват, че делът на златото в глобалните резерви ще нарасне през следващите 5 години спрямо 38% от анкетираните миналата година, според годишно проучване, проведено от Световния златен съвет.

Около 13% от развитите икономики планират да увеличат златните си запаси през следващата година, спрямо около 8% през миналата година и най-високото ниво от началото на проучването. По този начин те следват примера на централните банки на развиващите се пазари, които са основните купувачи на злато след световната финансова криза от 2008 г.

ОЩЕ: Централните банки увеличават златните си резерви

Междувременно нарастващ дял от развитите икономики (56% спрямо спрямо 46% миналата година) смятат, че делът на долара в глобалните резерви ще спадне през следващите 5 години. Сред финансовите регулатори на нововъзникващите пазари 64% споделят това мнение.

Снимка: iStock

Търсенето на злато, което остава силно въпреки рязкото покачване на цената на жълтия метал тази година, подчертава отлива на интерес към долара, тъй като централните банки се стремят да диверсифицират своите притежания чрез алтернативни валути и активи, особено след наложените санкции от САЩ срещу Русия след инвазията ѝ в Украйна.

Проучването на Световния златен съвет, което провежда от 5 години установява, че рекорден дял от централните банки възнамеряват да увеличат своите златни резерви през следващите 12 месеца – 29% от респондентите. За сравнение, на нововъзникващите пазари близо 40% планират да увеличат активите си в злато.

Основните причини, цитирани от централните банки за увеличаващия се интерес към ценния метал, са дългосрочната му стойност, ефективността по време на криза и ролята му като ефективен диверсификатор.

Снимка: iStock

Централните банки са добавили над 1000 тона злато към резервите си както през 2022 г., така и през 2023 г., според Световния златен съвет. Санкциите на САЩ върху деноминираните в долари активи на Русия предизвикаха „треска за кюлчета“, чиято стойност не зависи от нито едно правителство или банка, за разлика от конвенционалните валути.

Последователните години на рекордно изкупуване, чиито темпове продължиха и през тази година, бяха движещ фактор зад поскъпването на златото до близо 2 450 долара за тройунция миналия месец. Той е нараснало с 42% от началото на конфликта в ивицата Газа през октомври. 

ОЩЕ: Анализатори: Златото, среброто и медта ще достигнат нови рекордни стойности

Делът на долара в глобалните валутни резерви (без да се смятат златнте активи) се срина от над 70% през 2000 г. до около 55% миналата година. Ако се добави и златото, делът на долара е паднал под 50%, се посочва още в анализа.

Въпреки че китайският юан постигна известни печалби като резервна валута, заради несигурността, надвиснала над икономиката на страната, делът на централните банки, които очакват той да увеличи дела си в световните резерви, спада от 79% миналата година на 59% тази година.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес