Въпреки пречките: "Кофас" повишава прогнозата за глобален растеж за 2024 г.

1208
Въпреки пречките: "Кофас" повишава прогнозата за глобален растеж за 2024 г.
Снимка: iStock

През първото тримесечие на 2024 г. световната икономика се подобрява спрямо предходните години, белязани от пандемията от COVID-19, войната в Украйна и банковата криза в САЩ. Въпреки това, икономическата активност в САЩ се забавя, а развиващите се страни спомагат за растежа. Глобалните икономически, социални и политически рискове продължават, включително разпускането на френското Национално събрание. Вследствие на това, Кофас коригира оценките си за 5 държави и 26 сектора, като посочва само краткосрочни положителни перспективи.

Световната икономика отново е с ръст

Кредитният застраховател Кофас повишава прогнозата за глобален растеж за 2024 г. до 2,5%, с очаквания за стабилизиране до 2,7% през 2025 г. Предвижда се умереният растеж в САЩ и Китай да бъде компенсиран от ускоряване в няколко бързо развиващи се икономики.

Въпреки забавянето на икономиката на САЩ, данните за трудовия пазар са се върнали към предпандемичните нива, което показва по-добър баланс между търсенето и предлагането на труд.

ОЩЕ: Икономическият растеж на Централна и Източна Европа ще достигне 2,4% през 2024 г.

В Китай икономическото възстановяване остава неравномерно. БВП надхвърля очакванията през първото тримесечие на 2024 г. благодарение на инвестициите в производството, което изостря опасенията за производствения свръхкапацитет. Предвид слабото вътрешно търсене, китайските производители ще трябва да намират външни пазари. Постоянният дефлационен натиск може да продължи да ограничава приходите на компаниите и доходите на домакинствата.

Тенденцията показва, че Европа, с ръст на БВП от 0,3% през първото тримесечие на 2024 г. и подобрения, дължащи се на сектора на услугите, излиза от рецесията.

По-трудна дезинфлация

Снимка: iStock

Забавянето на дезинфлацията в САЩ потвърждава, че последната крачка в борбата с инфлацията е най-тежка за икономиките. Причината е в трайно високите цени в сектора на услугите и в жилищния сектор. Инфлацията на PCE индексът, който при 2,7% остава над заложените от Фед 2%, потвърждава тази теза.

В Европа инфлацията се възстанови през май до 2,6%, след спад до 2,4% през април в резултат от забавянето в повишаването на цените на непреработените стоки и храни. Очакваният ръст на заплатите не само ще стимулира потреблението, но и ще забави дезинфлацията. Ако процентът на инфлацията продължи да спада и достигне 2%, това ще доведе до влошаване на пазара на труда и корпоративните оперативни маржове, с риск от по-нататъшно увеличение на неплатежоспособността.

ОЩЕ: Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

Развиващите се икономики са готови да се ускорят, но са ограничени от Фед

Пазарите очакват до две намаления на лихвените проценти, което отразява предпазливата позиция на Федералния резерв. Последните прогнози на американските политици, поддръжници на монетаризма, потвърждават, че намаляването на лихвите ще трябва да изчака до края на лятото или дори до края на годината. От своя страна, ЕЦБ стартира своето парично облекчаване с първо намаление от 25 б.п. в началото на юни.

Забавеният график от Фед означава, че нововъзникващите пазари ще трябва да забавят или отложат собствените си цикли на намаляване на лихвените проценти, за да избегнат риска от внесена инфлация. Например Бразилия намали основния си лихвен процент само с 25 б.п. през май, след шест последователни намаления от 50 б.п. Това забавяне от Фед също ще повлияе на паричните политики в Африка и Азия, където централните банки в големите нововъзникващи икономики още не са започнали облекчаване на паричната политика, ограничавайки мащаба на икономическото възстановяване за 2024 и 2025 г.

Въпреки забавения график, прогнозите сочат, че в много региони ще има положителни икономически показатели. Някои от страните от Югоизточна Азия (Виетнам и Филипините) ще постигнат темпове на растеж над 6%. Индия, въпреки лекото забавяне, се предвижда да отчете растеж от 6,1%. Африка също се очаква да изпревари и надхвърли ръста от 4%, с ускорение във всички големи икономики (Нигерия, Египет, Алжир, Етиопия, Мароко и в по-малка степен, Южна Африка).

Снимка: iStock

Митническите бариери на САЩ насищат търговското напрежение

На 14 май САЩ обявиха рязко увеличение на митата върху вноса на китайски стоки, подчертавайки решимостта си да противодействат на Китай в стратегически сектори. По подобен начин преди две седмици ЕС наложи допълнителни мита до 38% върху китайските електрически превозни средства. Страни като Индия и Бразилия също предприеха подобни стъпки, ескалирайки риска от глобално търговско напрежение. В този контекст Мексико и Виетнам могат да се окажат ключови бенефициенти поради възможността за прехвърляне на китайски продукти между транспортни средства. Докато търговските отношения между САЩ и Китай изглежда са отслабнали, още е твърде рано да се заключи, че двете сили са се разделили напълно.

ОЩЕ: Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищния сектор

Допълнително усложняване на тези развития са предизборните обещания на бившия президент Тръмп за прилагане на глобални мита от 10%, които засилиха опасенията относно търговската политика на САЩ и страховете от фрагментация в световната търговия.

В един все по-несигурен геополитически пейзаж, ескалацията на митническите бариери би довела до по-високи разходи за бизнеса, допринасяйки за риска от по-инфлационно бъдеще.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Министър Коритарова: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ

Освободиха директора на Български енергиен холдинг

Инфлацията в САЩ се забави до най-ниския си годишен темп от над 3 години

Несигурната икономическа среда подкопава оптимизма на бизнеса у нас

Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

Цените на петрола с пореден обрат

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

София напредва в класацията на най-добрите градове за живеене в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com