Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече регулации и политическа нестабилност: Защо японски автомобилен завод с близо хиляда работещи у нас затвори врати?

16 септември 2024, 14:19 часа • 602 прочитания

След като още един японски завод за производство на автомобилни кабели в Мездра с 950 души работници затвори врати, вече е ясно, че да се прави бизнес в България става все по-трудно.

Около тази теза се обединиха икономистите Любомир Дацов и Георги Вулджев. Припомняме, че японският производител на кабелни комплекти за автомобилната индустрия обяви, че планира да реорганизира дейността си у нас за следващите две години и да преустанови дейността си в Мездра, докато вторият завод, който се намира в Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет. Представителите на работниците и местните синдикати са информирани за тези планове. Причината за решението е преместването на производството в заводите в Молдова и Румъния. 

Още: Дацов: Служебните правителства са по-добри от редовните - дават свобода на бизнеса

По този повод икономистът Георги Вулджев каза, че вероятно Румъния е предоставила по-добри условия за работа. "Страната ни трябва да преосмисли начина, по който прави фискалната политика и да се оптимизират разходите", каза той пред NOVA NEWS.

От своя страна икономистът Любомир Дацов е на мнение, че да се прави бизнес в България става все по-трудно и подчерта, че България е имала период на разцвет в периода 2001 - 2007 година, защото е имало грижа за бизнеса от страната на политиците. Затова той призова за повече благоразумие от тяхна страна днес.

"Понеже всички говорят за доклада на Марио Драги, да кажем - Европа и България се превърнаха в места, в които има правила, подправила, по-малки правила и голяма бюрокрация. Особено у нас все по-видимо се прави все по-трудно бизнес - през последните години има уклон към все повече регулации от страна на управляващи и политици", обясни Дацов.

Още: Строят завод за фотоволтаици до Стара Загора

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес