Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Времето на евтиния труд в България свършва: Коментар на икономист

24 септември 2024, 08:28 часа • 703 прочитания

Времето на евтиния труд свършва. При нас все още продължава и затова хората ще продължат да се местят в страни, където им плащат по-добре. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов в ефира на Нова телевизия. 

Според статистиката страната ни е втора в ЕС по поскъпване на работната ръка. Пред нас е само Хърватия - с увеличение на заплатите от 17.6%. Ние сме с 15.4%. 

ОЩЕ: България е втора в ЕС по поскъпване на работната сила, води по ръст на заплатите в един сектор

По думите му българският бизнес е изправен пред няколко предизвикателства. "Освен че поскъпва труда, работната ръка намалява. В следващите 10-12 години работната сила у нас ще намалее с над 400 000 души. 25% от заетите са над 55 години. Работната сила в България става все по-малко, по-стара и по-скъпа. А и качеството на образованието не е толкова добро", аргументира се Богданов.

"Като граждани се питаме защо България продължава да е с най-ниските заплати. За да може бизнесът да плащаш на хората си по-добре, трябва така да оптимизираш нещата, че висшистите да не попълват бланки на ръка и да приемат папки на опашки, а да се занимиват с това, което трябва. Когато всичко се оптимизира, тогава ще можеш да използваш по-малко, но образовани хора, на които да плащаш и те да са мотивирани. Това е бъдещето", коментира икономистът.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес