Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

23 април 2024, 12:02 часа • 754 прочитания
Реклама

Високите световни цени на храните се очаква да намалеят през 2024 г., предлагайки известно облекчение за купувачите, пише CNBC, като се позовава на Oxford Economics.

„Нашата базова прогноза е световните цени на хранителните стоки да регистрират годишен спад през тази година, намалявайки натиска върху цените на дребно на храните още надолу по веригата“, пише икономическата консултантска фирма в скорошна бележка.

Основната движеща сила зад спада в цените на хранителните стоки е „обилното предлагане“ на много важни култури, особено пшеница и царевица.

ОЩЕ: Цените на храните отново тръгнаха нагоре

Големите реколти през последните месеци и за двете основни култури доведоха до стабилен спад на цените. Фючърси на пшеница са се понижили с почти 10% от началото на годината, докато фючърсите на царевицата са паднали с около 6% през същия период, според данните на FactSet.

Земеделските производители увеличиха производството както на пшенични, така и на царевица на фона на по-високите цени, след като Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г.

В резултат на това световните реколти от царевица за пазарната година, приключваща през август тази година, вероятно ще достигнат рекордни нива, според анализа на Oxford Economics. Реколтите от пшеница също се очаква да бъдат високи, макар и малко по-ниски от рекордното ниво през пазарната 2022-2023 г.

Снимка: iStock

Войната между Русия и Украйна

Натискът при предлагането на зърно в Русия и Украйна също намаля.

Въпреки провала на инициативата Black Sea Grain през юли миналата година, украинският селскостопански износ се задържа на добри нива, пише водещият икономист на Oxford Economics Киран Ахмед.

„Руският износ на пшеница също наводнява международните пазари, поддържайки цените ниски“, добави той.

Пшеницата и царевицата, заедно с ориза, представляват повече от половината от глобалния калориен прием. Това означава, че посоката на цените им ще окаже критично влияние върху хранителните бюджети на потребителите по света, се посочва в доклада.

Снимка: iStock

Въпреки че цените на пшеницата и царевицата отбелязаха силен спад, цените на ориза непрекъснато се покачват, като глобалните доставки са възпрепятствани от ограниченията за износ, наложени от Индия, която отговаря за около 40% от световното производство на ориз. Слабата реколта в страната миналата година също тласна цените нагоре. Противно на спада, наблюдаван при цените на пшеницата и царевицата, фючърсите върху необработения ориз са поскъпнали с над 8% от началото на годината.

Глобалните цени на храните регистрираха спад от 9% през 2023 г., според Световната банка. По същия начин индексът на световните цени на Агенцията на ООН за храните достигна 3-годишно дъно през февруари, но отбеляза леко възстановяване през март, повдигнато от увеличенията на млечните продукти, месото и растителните масла.

ОЩЕ: Цените на какаото и кафето достигнаха рекордни стойности... и това не е краят

„Очакваме цените да паднат с още 5,6% тази година, преди да се повишат на годишна база през следващата“, казва Ахмед.

Въпреки това Oxford Economics отбеляза, че рисковете за прогнозата за цените на храните още са „в голяма степен изкривени нагоре“ на фона на потенциално неблагоприятни метеорологични условия.

Снимка: iStock

Лошото време подкопава доверието на агробизнеса и перспективите за реколтата, като какаото наскоро скочи до рекордни нива, докато фермерите в Западна Африка се борят с лошото време и болестите. Ако лошите метеорологични условия продължат, перспективите за реколта могат да бъдат нарушени в други ключови региони за отглеждане на култури, гласи бележката

„Смятаме обаче, че цените вече са близо до прага и ще започнат постепенно да се повишават през втората половина на 2024 г.“, се казва в доклада.

ОЩЕ: Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

„Купувачите в Африка и Азия също се въздържаха от купуване на пшеница с надеждата за още по-ниски цени – и завръщането им на пазара може да доведе до възстановяване на цените“, казва Ахмед. Освен това цените на ориза, които остават високи, също биха могли да насърчат повече ограничения за износ, идващи от Индия.

„Така докато основният ни сценарий е цените на храните да останат ниски през тази година, нарастват рисковете цените да се възстановят по-рязко от очакваното. Това може да задържи инфлацията на цените на храните по-висока, отколкото в нашия основен случай, поддържайки натиска върху потребителя“, заключва той.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес