Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Вече е късно да спасяваме "Марица Изток": Говори енергиен експерт

02 октомври 2024, 08:28 часа • 509 прочитания

Голяма грешка беше да не се приеме планът за възстановяване. Можеше да бъдат направени много неща и комплекса "Марица Изток" да работи дълго време. Вече е късно за инвестиции. До 2027 г. комплексът ще е фалирал. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Безхаберници се изказват компетентно: Шефът на КНСБ за блокадата на парламента заради "Мини Марица"

Той обясни, че през 2020 г. е била разработена много амбициозна енергийна програма, която е получила голяма приемливост от чуждите посолства. "В България не ни беше обърнато внимание. Тя предвиждаше инвестиции в технологиите на "Марица Изток" срещу грантова помощ от ЕС. Имаше възможности, бяхме готови да направим една инвестиционна голяма конференция, специално за "Марица Изток". Беше готово всичко. Имаше компании, които искаха да инвестират. Питайте тогавашното правителство защо не стана", коментира Хиновски.

ОЩЕ: След блокадата на трибуната: 50-ият парламент приключи работа заради липса на кворум

По думите му планът за възстановяване е бил "единствения свеж приток на средства в комплекса". Енергийният експер обясни, че до 2038 г. България  трябва официално да затвори комплекса и минното производство. "Страната трябва да инвестира от 5 до 8 млрд. лв. по проекта за закриване на въгледобива. Не става просто затваряш и спираш да работиш", каза той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес