Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София ще има глобален център за сътрудничество Европа-Китай

12 април 2019, 18:58 часа • 2268 прочитания

Глобален център за сътрудничество Европейски съюз-Китай ще бъде отворен в София. За това се договориха ръководителите на 16 страни от Централна и Източна Европа и Китай на годишната среща във формат 16+1 в Хърватия.

Центърът ще предоставя експертиза на китайски и европейски фирми, които искат да правят бизнес в ЕС и Китай, предаде БНТ.

На срещата бяха постигнати над 30 споразумения за общо 1 милиард евро, както и 600 договора между европейски и китайски компании. Сърбия, Румъния и Хърватия подписаха договори с Китай за над 700 млн. евро в рамките на инициатива "Един пояс, един път", известна като "Новия път на коприната".

Форумът ще се запомни и с това, че тази година Гърция се присъедини и форматът от 16 се променя на 17+1.

София и Пекин се споразумяха и за изграждане на логистичен център край Варна, както и за увеличаване на износа на земеделска продукция. В 15 града на Китай ще заработят изнесени визови центрове.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че позицията на българското правителство е не само да привлича китайски инвестиции, които са наемни средства под лихва, а да привлича китайски компании, които да основават смесени дружества с български фирми и да остават да оперират на българския пазар.

А след среща между Борисов и румънския премиер Виорика Данчила стана ясно, че до 10 дни ще бъдат направени първите копки на стоежа на моста Зимниче-Свищов.

България успя да договори още увеличаване на квотите земеделска и селскостопанска продукция, която ще изнасяме към Китай, а заедно с Гърция ще основаваме смесени дружества, които да се опитат да изградят железопътния коридор от Солун през Бургас и Варна до Букурещ.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес