Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария преговаря с "Газпром" за повече газ по "Турски поток"

15 октомври 2024, 13:10 часа • 402 прочитания

Унгария и "Газпром" водят преговори за доставки на допълнителни количества газ за Будапеща догодина. Това заяви за руската агенция РИА "Новости" унгарският външен министър Петер Сиярто.

"Вече сключихме споразумение за доставки до края на годината, което включва допълнителни обеми на конкурентни цени. Сега вече преговаряме по сделка за следващата година", посочи Сиярто.

Двете страни сключиха сделка миналата седмица за доставки на руски природен газ на Унгария по тръбопровода "Турски поток", който минава и през България. Това, според Сиярто, дава възможност на Будапеща да увеличи максимално купуваните обеми по "всички търговски договори".

Още: Австрия иска да се отърве от руския газ, но предупреди - спирането му ще е "огромен риск"

В момента Русия доставя природен газ за Европа, като се изключи втечненият, по две тръби - през Украйна и по "Турски поток". Договорът за транзит през Украйна изтича в края на годината.

Дългосрочен договор?

Миналата седмица "Газпром" съобщи, без да дава подробности, че е подписал меморандум с Унгария за увеличаване на доставките на природен газ. Сега Сиярто обясни, че меморандумът предвижда допълнително споразумение за подписване на дългосрочен договор за следващите години, което да гарантира конкурентна цена.

Още: "Булгаргаз" заведе иск срещу "Газпром" за 400 млн. евро

По думите му Будапеща ще наложи вето върху нови европейски санкции срещу Русия, ако на Унгария не бъде разрешено да продължи да купува руски петрол. "Санкциите биват по правило преразглеждани на всеки шест месеца. Докато те са в сила, изключенията също трябва да останат. В противен случай ще наложим вето", заяви Сиярто: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

Унгарската компания MOL постигна сделка през септември за продължаване на доставките на руски петрол през Беларус и Украйна по тръбопровода "Дружба". Те бяха застрашени, след като по-рано Киев включи "Лукойл" в санкционния си списък, с което постави под заплаха доставките на петрол от компанията през украинска територия.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес