Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна има един месец, за да избегне фалит: The Economist

01 юли 2024, 16:49 часа
Реклама

Украйна има един месец, за да постигне споразумение с кредиторите за преструктуриране на дълга - иначе е изправена пред фалит, съобщи The Economist.

Реклама

Кредиторите на Украйна се съгласиха да преустановят изплащането на дълга за две години. Мораториумът върху плащанията към частни чуждестранни облигационери обаче ще приключи на 1 август 2024 г.

Още: Украйна и ЕС удължиха споразумението за либерализация на товарните превози

Ако Украйна изпадне в неплатежоспособност, това може да подкопае доверието на инвеститорите в задълженията на Запада и ще бъде катастрофално за следвоенното възстановяване на страната. Потенциално може да усложни и бъдещия достъп на Украйна до финансовите пазари.

Какви мерки предприе Киев?

Страната предложи споразумение с кредиторите си, според което дългът ѝ ще бъде намален с 60% от сегашната му стойност, докато кредиторите твърдят, че 22% е по-разумното число. Международният валутен фонд (МВФ) иска да постигне споразумение с Украйна за облекчаване на дълга, но да се случи това в рамките на наличните срокове, изглежда малко вероятно.

Още: Украинската централна банка понижи основната лихва

Украйна има спешна нужда от финансова подкрепа. Въпреки че съюзниците отпускат внушителни суми, те са под формата на оръжия и целево финансиране, а не на парични средства. ЕС обеща малко повече, но това все още са само 38 млрд. щатски долара за три години, анализира The Economist.

Снимка: украинският премиер Денис Шмигал, Getty Images

Според МВФ Украйна едва ще свърже двата края, ако осъществи радикалното преструктуриране, което облигационерите отхвърлиха. Облигационерите обаче се питат как МВФ може да бъде толкова сигурен, особено като се има предвид, че анализът му е отпреди няколко месеца.

Ако не бъде постигнато споразумение за преструктуриране, Украйна ще има две възможности - да уреди удължаване на мораториума за плащане на дълга си или да обяви фалит.

Още: Дълговете на Украйна: На кого страната дължи най-много пари?

Рисковете

Предоставянето на заеми на кредитополучател, който е във война, е свързано с рискове. Западната помощ също е част от уравнението, защото на данъкоплатците може да им омръзне да раздават милиарди. Друг фактор е евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след изборите през ноември.

Още: Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

Облигационерите също така се съмняват в дългосрочните планове за възстановяване на Украйна, ако приемем, че тя спечели войната, подпалена от диктатора Владимир Путин. Макар че съюзниците на Киев и МВФ твърдят, че преструктурирането сега ще позволи на Украйна да се върне на финансовите пазари веднага щом войната приключи и съюзниците опростят дълговете, инвеститорите са скептични, че такъв ден някога изобщо ще настъпи. Те се опасяват, че преструктурирането ще бъде първият от многото опити на поддръжниците на Украйна да прехвърлят финансовата тежест на войната и разходите за възстановяване от правителството към частния сектор.

Още: Стотици милиарди: Колко ще струва възстановяването на Украйна?

Украйна се нуждае от допълнителни 9,5 млрд. щатски долара през тази година, за да финансира ключови усилия за възстановяване в областта на отбраната, енергетиката, жилищата, селското стопанство, природните ресурси, цифровите и информационните технологии. Украинското министерство на финансите продължава преговорите с притежателите на еврооблигации за преструктуриране, по-конкретно за частично опрощаване на дълга. В близко бъдеще тези дискусии ще бъдат оповестени публично.

Консорциум от чуждестранни притежатели на облигации, включително BlackRock BLK и Pimco, възнамерява да настоява Украйна да възобнови лихвените плащания по дълга си през следващата година, пише "Украинска правда".

Още: МВФ обяви прогнозата си за украинската икономика

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес