Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна и ЕС удължиха споразумението за либерализация на товарните превози

20 юни 2024, 16:29 часа

Украйна и Европейската комисия удължиха споразумението за либерализация на товарните превози, позволявайки на украински товари да влизат в ЕС без разрешително за още една година. Това съобщи украинският министър-председател Денис Шмихал в публикация в социалната мрежа X, предаде Ройтерс.

Реклама

Той допълни, че споразумението предвижда възможност за автоматично удължаване до края на 2025 година.

"Това е важна стъпка към интегрирането на Украйна в ЕС, увеличаване на украинския износ и европейския внос, укрепване на икономиката и стабилността", заяви още Шмигал в социалната платформа.

Още: Дълговете на Украйна: На кого страната дължи най-много пари?

Украйна и ЕС подписаха споразумение за свободен режим на 29 юни 2022 година, като то се подновява всяка година.

Без разрешителни 

Договорът отменя изискването украинските превозвачи да получават съответните разрешителни за двустранен и транзитен транспорт към ЕС и избягва спирането на износа на украински продукти през пътните контролно-пропускателни пунктове.

Режимът беше критично важен в ситуация, в която украинските черноморски пристанища, ключови за търговията, бяха блокирани след руската инвазия през февруари 2022 година.

Рязкото увеличаване на трафика през границите на Украйна с ЕС обаче предизвика протести от превозвачи в съседни страни.

Още: Полската блокада продължава: Над 2000 камиона чакат на границата с Украйна

Хиляди камиони, превозващи стоки, престояха седмици наред на граничните пунктове на Полша с Украйна заради протестите, които започнаха миналия ноември и продължиха с прекъсвания няколко месеца. Те искаха да се сложи край на разрешителния достъп на украинските шофьори на камиони до ЕС, като според тях украинските шофьори подбиват цените.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес