Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински министър: Не сме се отказали от българските ядрени реактори

27 август 2024, 10:33 часа • 548 прочитания

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактора от България в подготовка за зимата, която може да бъде най-тежката в историята на страната. Това заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", цитирано от ТАСС.

Малинов: Оформяме договора за продажба в Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене“

По думите му кабинетът настоява за разширяването на АЕЦ "Хмелницки" в западната част на страната с реакторите от АЕЦ "Белене", въпреки критиките от страна на някои депутати по темата.

Съпротива от депутати

"Върховната рада трябва да приеме законопроект, който да финализира покупката на реакторите, но засега тази инициатива няма достатъчно подкрепа в парламента", посочи Галушченко.

Според "Политико" сред украинските депутати има съмнение, че съществуват корупционни рискове при сделката, както и мнения, че е по-добре да бъдат потърсени други източници на енергия.

Някои от тях твърдят, че споразумението може да отвори огромна дупка в оскъдния бюджет на страната за остарели технологии, които невинаги ще помогнат на украинците да предотвратят предстоящите прекъсвания на електрозахранването.

Още: Зад кулисите: Защо в Украйна говорят за корупция при сделката за реакторите от АЕЦ "Белене"?

Галушченко обаче, изтъкна, че правителството продължава да работи с депутатите, за да ги убеди да приемат закона за покупката на реакторите.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес