Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туроператори готвят протест срещу проект на Министерството на туризма

27 август 2024, 17:11 часа • 4678 прочитания

Четири сдружения на туроператорите са в готовност да излязат на протест срещу промените в Закона за туризма, които са обявени за обществено обсъждане, и с които се цели създаването на Гаранционен фонд за защита на българските потребители при фалит на някоя компания. Това стана ясно на среща, в която участваха представители на Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение „Туризъм“ и новата Българска асоциация за устойчив туризъм (БАУТ),съобщи TravelNews.

Проект на Евтим Милошев

Текстовете са подготвени от Министерството на туризма и са пуснати за обществено обсъждане от служебния министър на туризма Евтим Милошев.

Още: Фонд в туризма ще плаща обезщетения при провалена почивка

Протестът може да се проведе на 3 септември вечерта, като на 2 септември 2024 г. изтича срокът за предоставяне на становища по предложенията за създаването на Гаранционния фонд. И четирите организации ще изпратят своите мнения до ведомството. На срещата не присъстваха представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), която подкрепя промените в закона, но и тя изрази критики по отношение на липсата на контрол в проекта.

Председателят на ОБТ Павлина Илиева съобщи, че е разговаряла по проблемите на среща с министър Милошев, който е обещал, че „текстовете няма да продължат напред без съгласието на бранша и без постигането на консенсус“.

В бъдещия Гаранционен фонд трябва да правят вноски самите туроператори и той трябва да покрива евентуалните щети, докато сега се работи на принципа със застраховки, но те не обхващат целия риск на пътуващите. Изискването е на Европейския съюз и е залегнало в директивата за защита на потребителите при пакетни пътувания с туроператор, който им е продал общо самолетен билет (или друг транспорт), хотелско настаняване и трансфери. В момента само България няма такъв Гаранционен фонд от всички страни-членки.

"Ако законът се приеме в този вид, ще се отвори вратата за сивата икономика. По време на работните срещи с Министерството на туризма се обсъждаха различни варианти и модели на Гаранционния фонд. Представеният проект обаче не съдържа желаните от нас текстове, което ни разочарова и подкопа доверието ни в Министерството на туризма“, обяви Павлина Илиева.

Още: Провериха 40 туристически автобуса, идващи от Турция

От организацията настояват за модела, който те са предложили -  да се правят вноски във фонда на базата сключен договор между туроператора и крайния клиент.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес