Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревожни новини за германската икономика: Водещ институт понижи прогнозата

05 септември 2024, 14:05 часа • 862 прочитания

Икономическият институт "Ифо" понижава прогнозата си за растежа на икономиката на Германия през тази година и вече очаква тя да стагнира, след като по-рано прогнозира, че ще нарасне с 0,4 процента. Това сочат заключенията от най-новия анализ на немския институт.

"Ифо" намалява своята прогноза за нивото на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия и през идната година. Базираният в Мюнхен институт очаква през 2025 г. германският БВП да нарасне с 0,9 процента вместо 1,5 процента, посочени в предишната му прогноза.

Институтът прогнозира, че германската икономика да нарасне с 1,5 процента през 2026 г., пише БТА.

Още: В Германия започнаха да замразяват доходите

"Икономиката се задъхва"

"Германската икономика е в застой. Тя се задъхва, докато в други страни се усеща (икономически - бел. ред.) подем", посочва ръководителят на отдела за икономически прогнози на "Ифо" Тимо Волмерсхаузер.

"Свидетели сме на структурна криза. Инвестициите са твърде малко, особено в промишления сектор, а производителността е в застой от години. Свидетели сме и на икономическа криза. Положението с поръчките (от страна на клиентите на компаниите - бел. ред.) е лошо. Нарастването на покупателната способност на домакинствата не води до увеличаване на тяхното потребление, а до увеличаване на спестяванията им, тъй като хората не се чувстват сигурни относно икономическата ситуация", допълва Волмерсхаузер.

Германските фирми обмислят съкращения на работни места

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес