Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Топлофикация - София" е единствената губеща в света: Бивш зам.-министър за дълговете на дружеството

07 октомври 2024, 13:58 часа • 446 прочитания

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света, не само в България. Това каза пред БНР Явор Куюмджиев, бивш депутат от БСП и зам.-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев (2007 – 2009).

ОЩЕ: След среща с "Булгаргаз": Терзиев каза ще има ли парно в София

"Очакваше се държавата да намери някакво решение и да извади пари да даде на "Булгаргаз" вместо столичната топлофикация. Но всичко е въпрос на управление. Останалите топлофикации в България са частни и се справят, дори с много по-малко клиенти", уточни той.

По думите му ролята на КЕВР във всички топлофикационни дружества е да определи "цената, на която те ще продават топлото, и цената, на която ще продават електричеството, за да може да се получи някакъв поносим микс за гражданите".

ОЩЕ: Борис Бонев: Дългата ръка на ГЕРБ прозира в запорите на “Топлофикация“ и градския транспорт (ВИДЕО)

"Случвало се е през годините умишлено цената на услугата да бъде занижена и това започна през 2008 г. - опитваха се разни политици да задържат умишлено цената на парното, въпреки че цената на газа растеше. Първите 300 млн. лева дълг на "Топлофикация - София" бяха натрупани в периода 2008 - 2011 г. и тя затъна в блатото, в което се намира сега", подчерта Куюмджиев. Той категорично заяви, че в момента "няма такива изкривявания и тази намеса на политиците вече я няма, а по-скоро става дума за лошо управление на дружеството".

"Ако "Топлофикация - София" беше в рамките на БЕХ, може би нямаше да се стигне до това положение", смята бившият заместник-министър на енергетиката.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес