Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Такса електромер в България: И от БНТ не стана ясно какво представлява

20 юни 2024, 07:25 часа

Т.нар. "такса електромер", която вече е на дневен ред в КЕВР, почна да се промъква и в информационния поток. Преди 7:00 часа темата намери място и в сутрешния блок на БНТ - гост беше председателят на "Активни потребители" Богомил Николов.

Реклама

Посланието за таксата от негова страна като цяло беше негативно - че се прави нещо в интерес на бизнеса, защото "като не гласуваме на избори", не слушат народа. Последва предупреждение, че тази такса едва ли ще си остане на едно равнище, макар че Николов призна, че още няма нищо конкретно - няма разработена процедура от КЕВР за новата такса и определянето ѝ, няма дори примерен диапазон или каквато и да е формула.

На последното открито заседание на КЕВР членът на комисията Александър Йорданов подкрепи идеята за такса електромер, но трябва още много да се работи по нея, за да може изобщо да се мисли да влезе в практиката. Идеята идва от страна на трите ЕРП.

Още: Кипър ще пести енергия с интелигентни електромери

Такса електромер

Какво всъщност представлява таксата? С таксата се заместват парите, давани сега от всеки потребител на ток за достъп до ел. мрежата. В момента, когато плащаме сметката си за ток, цената е разделена на две - цена за самия ток и цена за достъп до ел. мрежата. С "такса електромер", ако имаш повече електроуреди в дома, плащаш повече - това е идеята.

На въпрос как е в Европа, Богомил Николов си призна, че "Активни потребители" не са правили проучване, но подчерта, че таксата не е нещо, което е прието на общоевропейско ниво. По думите му, имало 1-2 европейски държави, които прилагат таксата.

Главният редактор на Actualno.com Ивайло Ачев може да потвърди от личен опит, че в Испания в сметката за ток има "такса електромер" и не се плаща за достъп до ел. мрежата както в България - цената за достъп в България се определя на база потреблението, докато при "такса електромер" идеята е в цената на цялата сметка частта за достъп до ел. мрежата да се определя на база мощностите, с които разполага домакинството.

Всъщност, при "такса електромер" плащаш дори тогава, когато не живееш в дадения имот - защото там има инсталирани ел. мощности. Дори ако изключиш тока си, защото не живееш там, ще плащаш такса заради инсталираните мощности в имота (бойлер, климатик, хладилник, печка и т.н.). А идеята да се таксува е за да има пари за поддръжка на ел. мрежата - макар никой да не живее в даден имот, мрежата за доставка на тока до този имот не се премахва и за да може да работи, когато собственикът или наемател заживее и почне да ползва ток, трябва да има поддръжка.

Още: Кой и колко плаща заради загубите на енергодружествата от кражбите на ток?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес