Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световната банка прогнозира забавяне на китайската икономика

08 октомври 2024, 14:15 часа • 309 прочитания

Китайската икономика се очаква да продължи да се забавя през 2025 г. въпреки временния й подем заради обявените мерки в нейна подкрепа, предприети от управляващите в Пекин. Това се посочва в нова оценка на Световната банка за втората по големина икономика в света, представена днес.

Низходяща корекция

Международната финансова институция прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 4,3 на сто през идната година. Нейното развитие ще се забави в сравнение с прогнозния й ръст от 4,8 на сто за 2024 г. Той е коригиран към повишение с 0,3 на сто спрямо прогнозата на Световната банка за нарастването на брутния вътрешен продукт на Китай (4,5 на сто), представена през април.

Водещи банки намалиха прогнозата си за китайската икономика

По-оптимистичната прогноза за 2024 г. отразява мерките на китайските власти в подкрепа на пазара на недвижими имоти и на други икономически сектори в азиатската страна.

Световната банка обаче не променя своята прогноза за развитието на икономиката на Китай през 2025 г.

"Въпросът е дали (икономическите стимули - бел. ред.) могат реално да компенсират опасенията на потребителите относно намаляването на заплатите, спада на приходите от недвижими имоти, както и тревогите им, че може да загубят работа си", посочва Адита Мату, който е главен икономист в Световната банка.

Още: Световната банка пренасочва 250 милиона долара към Ливан

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес