Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според междинния доклад за "Белене", втора АЕЦ не е изгодна в нито един случай

03 декември 2017, 18:22 часа • 6699 прочитания

АЕЦ "Белене" е неизгоден проект при всички 90 комбинации за реализация на централата. До този извод са достигнали първоначално учените от БАН в доклада, който БЕХ възложи на Академията като част от по-мащабна задача: "Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)", твърди в свой материал сайтът за журналистически разследвания "Биволъ".

От "Биволъ" смятат, че документът е бил коригиран и то под натиск на Министерството на енергетиката и БЕХ, така че в неговия финален вариант оценката да е "по-мека". Това ставало ясно от междинна версия на доклада, която е качена в платформата Balkanleaks.

Според информация, с която разполага Actualno.com, корекцията е наложена, защото първоначално от БЕХ подават неточни данни, които са използвани при основата за пресмятане на моделите. Информацията сочи, че от БЕХ погрешно са завишили първоначалните разходи за "Белене" с 2 млрд. лева (бел. ред. - разходите за площадката, за оборудването) и това е било забелязано чак когато е бил завършен междинният доклад - затова и е трябвало да бъдат направени корекции в изчисленията и затова представянето на заключенията от окончателния доклад се е забавило. При представянето на заключенията беше изрично посочено, че АЕЦ "Белене" не е жизнеспособен проект, ако за него бъдат похарчени над 10,5 млрд. евро и ако има по-малко от 70% частно участие.

Припомняме, че в средата на ноември стана ясно, че документът няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме.

Версията на "Биволъ"

В заключението на междинния доклад, който изтече днес (3 декември), пише следното:

"Разработените финансови анализи обхващат богат спектър от възможни варианти, както за финансиране на изграждането на проекта, така и за неговата експлоатация по време на целия му жизнен цикъл. Използвани са 6 варианта на участие в капитала на проектната компания за изграждане на централата и финансиране на проекта, 5 варианта на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазар, където централата може да продава произведената от нея електрическа енергия, и 2 варианта на натоварване на мощностите. „Кръстосването“ на всички тези варианти води до общо 90 комбинации. При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал.

В заключението се уточнява, че не е проиграван с финансовия модел за АЕЦ „Белене” сценарий за 100% държавно участие. "Ако се случат направените допускания от техническо, финансово и икономическо естество, проектът не трябва да се реализира. При съществени промени в тези параметри, финансовите резултати от проекта могат да претърпят корекции, които да го направят финансово жизнеспособен и привлекателен за изпълнение", пише в междинния доклад.

Тази версия на документа е била предадена на БЕХ и енергийното министерство в края на септември 2017. Докладът съдържа въведение, три части и два анекса: Финансов модел за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Белене" и Прогнозни цени на електроенергията в региона.

АЕЦ "Белене" се разглежда подробно във втората част на доклада. Пълното име на заданието, разработено от БАН е: "Анализ на възможността проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип и разработване на вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта "АЕЦ Белене", в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол”.

Обособени са три части:

- технико-икономически и правен анализ на възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на атомна електроцентрала на площадка "Белене" на пазарен принцип;

- вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта "АЕЦ Белене", в отделно търговско дружество;

- финансов модел на проекта АЕЦ "Белене" – на Excel.

След като БЕХ и министърът на енергетиката са проучили внимателно тази версия, те са оказали натиск на екипа по проекта да въведе значителни промени и по тази причина проектът е бил удължен с два месеца. Това твърди пред "Биволъ" анонимното лице, изпратило документите.

"В документи, които представляват MS Word и MS Excel файлове, се откриват коментари и промени от потребител "beh", както и метаданни за последни промени от потребител с име MEET – предишното съкращение на Министерството на икономиката и енергетиката", пише още в сайта за журналистически разследвания.

От там призовават лицата с достъп до окончателния доклад да го изпратят в Balkanleaks. "Сравняването на крайната и междинната версия ще даде отговор на въпроса какво е променено в доклада и дали промените са съвместими с обективната и безпристрастна научна оценка, или са партизанска фалшификация по заповед на правителството, за да се оправдае една огромна кражба на обществен ресурс, в полза на чужда държава и корупционни кръгове", отбелязва изданието.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес