Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словашкият президент заплаши Украйна, ако Киев не пусне пак петрола от "Лукойл"

24 юли 2024, 17:42 часа • 2311 прочитания

Президентът на Словакия Петер Пелегрини отправи остри критики към Украйна за спирането на транзита на петрол, произвеждан от "Лукойл", по тръбопровода „Дружба“. Той заплаши, че Братислава ще отвърне с реципрочни мерки, ако решението на Киев не се промени.

Още: Дори и да не иска, Словакия въоръжава Украйна с още боеприпаси

Драмата с "Лукойл"

Припомняме, че миналата седмица Словакия и Унгария заявиха, че са спрели да получават руски петрол от "Лукойл". Става въпрос за доставки с транзит през Украйна - по построения във времената на Съветския съюз петролопровод "Дружба", който е последният основен действащ маршрут за руския петрол към Европа. Южното му крило стига до Унгария, Словакия и Чехия.

И Братислава, и Будапеща отбелязаха, че продължават да получават петрол от други руски компании. Въпреки това двете страни обявиха, че енергийната им сигурност е застрашена от действията на Киев.

Още: Близък до Путин източник: Унгария пострада малко от санкциите на Украйна за "Лукойл"

Снимка: Transneft

През юни Украйна наложи забрана за транзит на ресурси от "Лукойл" през своята територия. Ограниченията, подписани от президента Володимир Зеленски, на практика забраниха на втория по големина руски производител на петрол да използва Украйна като транзитен център.

На 5 декември 2022 г. беше наложено ембарго върху руския петрол, внасян в ЕС по море, но петролопроводът "Дружба" остана извън санкциите. Унгария, Чехия и Словакия, които внасят петрол от Русия през тръбопровoдни връзки, получиха изключение от ембаргото. Дерогацията по отношение на вноса на руски петрол по тръбопроводи е до декември 2024 г., което означава, че от 1 януари 2025 г. нефтът по южното крило на "Дружба", така или иначе, ще спре и трите страни ще трябва да търсят алтернативни маршрути и източници.

Още: Унгария може да спре вноса на ток в Украйна заради "Лукойл" - да или не?

"Ще реагираме": Какво има предвид Словакия?

Президентът на Словакия заяви, че страната му помага на Украйна с доставки на газ и електроенергия, но „ако ситуацията не бъде коригирана, ще бъдем принудени да реагираме“. Пелегрини добави, цитиран от "Украинска правда", че според него Братислава не заслужава такъв подход от страна на Киев.

От своя страна, словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк заяви, че със спирането на транзита на руски петрол Киев „рискува много“. „Действията на Украйна са безотговорни“, добави той.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто отправи по-сериозни заплахи към Украйна заради решението ѝ спрямо "Лукойл": Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес