Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След врява в ЕК и заплахи към Украйна: Още повече руски петрол потече към Унгария и Словакия

28 август 2024, 17:20 часа • 21589 прочитания

През юли износът на руски суров петрол за Унгария и Словакия - през Украйна - е останал на стабилно ниво. Нефтът от "Лукойл", който спря да тече към централноевропейските страни по петролопровода "Дружба" заради украинските санкции срещу компанията, е бил компенсиран с доставки от друга руска фирма - "Татнефт", съобщи Bloomberg на 27 август, позовавайки се на неразкрит източник.

Още: Унгария ще внася руски петрол през Украйна на собствен риск

Драмата на Будапеща и Братислава с "Лукойл"

Украйна затегна ограниченията си върху руския петролен гигант „Лукойл“ в края на юни. Това доведе до дипломатически спор между Киев, от една страна, и Братислава и Будапеща, от друга. Последните две страни заявиха, че този ход на украинските власти подкопава енергийната им сигурност. И правителството на Виктор Орбан, и това на Роберт Фицо заплашиха с последици, но се оказа, че риск за енергийната им сигурност няма - такава оценка направи и Европейската комисия предвид получени данни от Унгария и Словакия.

Още: Заплашват Украйна заради "Лукойл", но дори няма намаление на доставките: ЕК разнищи Унгария и Словакия (ВИДЕО)

Унгария и Словакия са сред малкото страни, получили изключение от санкциите на ЕС за руския петрол по тръбопроводи. Те могат да го внасят до края на 2024 г., а после трябва да преминат към алтернативни източници.

Снимка: Kremlin.ru

Още в края на юли словашкото правителство предложи на Украйна „техническо заобикаляне“ на проблема, без да публикува подробности. Миналата седмица пък Будапеща заяви, че е близо до финализиране на преговорите за „балансирани“ доставки на петрол.

Още: Негласно от Брюксел за спрения петрол на "Лукойл" за Унгария и Словакия: Каквото сееш, това ще пожънеш

През юли притокът на руски петрол е отбелязал ръст

Въпреки опасенията, изразени от двете централноевропейски държави, доставките на руски суров петрол през юли са възлизали на 436 000 метрични тона за Унгария и 356 000 за Словакия, твърди източник на Bloomberg, запознат с данни от индустрията.

Тези числа представляват увеличение в сравнение с юни и са приблизително равни на миналогодишните нива. Въпреки че доставките на "Лукойл" бяха прекъснати през юли, "Татнефт" увеличи собствения си износ, добавя изданието.

Още: Financial Times: ЕС отказва да подкрепи Унгария и Словакия в казуса с "Лукойл" и Украйна

Всичко това е в унисон с изявлението на Олексий Чернишов - главен изпълнителен директор на украинската енергийна компания "Нафтогаз", който през миналия месец заяви, че обемът на петрола, преминаващ през Украйна, не се е променил въпреки санкциите срещу "Лукойл".

„Ако настоящите доставчици на петрол не попаднат под санкциите, Украйна може да продължи да транзитира“, каза Чернишов, цитиран от Kyiv Independent.

По подобен начин водещата унгарска рафинерия MOL отхвърли опасенията и заяви, че страната няма да изпита недостиг в резултат на санкциите срещу Украйна.

Още: Будапеща: България ни предложи помощ заради спрения транзит на петрол през Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес