Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След среща с "Булгаргаз": Терзиев каза ще има ли парно в София

07 октомври 2024, 10:37 часа • 790 прочитания

Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон, тъй като "Булгаргаз" ни увери, че няма да спира подаването на газ. Това заяви кметът на Столичната община Васил Терзиев след среща в Министерство на енергетиката относно казуса с "Топлофикация - София".  

По думите му столичани нямат никакви поводи за притеснение относно парното.

Кметът се срещна с енергийния министър Владимир Малинов за да се търси дългосрочно решение на възникналия казус след частичното запориране на сметка на “Топлофикация” по искане на "Булгаргаз".

Малинов посочи, че ще се състави работа група. По думите му ще бъдат предприети и три вида мерки - краткосрочни, средносрочни и дългосрочни.

Още: Заради дълг към "Булгаргаз": Запорираха сметките и на "Топлофикация София"

План в три стъпки

"Чака ни много работа по други теми за това краткосрочно, средносрочно и дългосрочно как да подобрим нещата с "Топлофикация". Начертали сме план и общо взето до края на седмицата предстои първата важна стъпка за най-належащите задължения", обясни Терзиев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че втората задача е в средносрочен план до средата на ноември да се види как стоят нещата за целия отоплителен сезон.

Още: "Топлофикация-София" готова да пусне парното

Третата точка, по която двете страни са постигнали съгласие, е да бъде сформирана работна група с представители на общината, Столичния общински съвет, "Топлофикация", както и дружествата и енергийното министерство, за да начертаят план за дългосрочното оздравяване на "Топлофикация". 

Сметките на "Топлофикация София" бяха запорирани заради дълг от 30 млн. лв. към "Булгаргаз".

Задълженията са се трупали с години, а към момента устойчиво решение за намаляването им няма.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес