Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След решението на Конституционния съд: Милиони дивидент от БЕХ влизат в хазната

15 октомври 2024, 14:13 часа • 433 прочитания

В държавния бюджет ще постъпят 280 млн. лв. дивидент от Българския енергиен холдинг (БЕХ), след като в началото на октомври Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 29 март да забрани на министъра на енергетиката да разпредели 425 млн. лв. дивидент от БЕХ за финансовата 2023 г.: КС обяви забраната за разпределение на дивидент от БЕХ за противоконституционна.

Затова на 15 октомври служебното правителство прие изменение и допълнение на свое Разпореждане № 1 от 2024 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала, допълнено с Разпореждане № 2 от 2024 г.

"Предвид, че срокът за внасяне на дивидент е изтекъл през м. май, с проекта на акт се определя конкретен допълнителен срок за внасяне на дивидента от страна на БЕХ ЕАД", съобщиха от кабинета на Димитър Главчев.

Още: Данъци, валутен борд, национализация на пенсии: Говорене за черни сценарии за бюджетния дефицит

Актът е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент.

Снимка: БГНЕС

Решението на КС

Решението на парламента за неразпределяне на дивидент от страна на министъра на енергетиката беше оспорено от правителството на акад. Николай Денков, а делото за конституционосъобразността на забраната, приета по предложение на петима депутати от ГЕРБ, беше на доклад на Десислава Атанасова. Още: ЕСО и "Булгартрансгаз" трябва да излязат от БЕХ, за да получим пари по ПВУ.

425 млн. лв. е разликата между 1,225 млн. лв. (печалба по годишния финансов отчет за 2023 г. след данъчното облагане) и внесения дивидент от "БЕХ" ЕАД по т. 5б и т. 6а от Разпореждане № 2 на Министерския съвет от 2023 г., изменено и допълнено с Разпореждане № 3, 4, 5 и 7 на Министерския съвет от 2023 г.

Това неразпределяне беше предложено от народните представители от ГЕРБ Теменужка Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова. Беше прието на 29 март 2024 г. с гласовете на всички присъстващи депутати от ГЕРБ (60 души), ДПС (31), "Възраждане" (32) и ИТН (9). Против бяха само от ПП-ДБ, а от БСП се въздържаха.

Вносителите и подкрепилите забраната изтъкнаха, че през последните години в бюджета са били "изтеглени" над 5,4 млрд. лв. от печалбите на БЕХ, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК. Според тях, ако държавата "прибере" 425 млн. лв. от БЕХ, това "ще има изключително негативно влияние върху финансовата сигурност на сектора и ще постави под риск неговото нормално функциониране, ще направи невъзможно извършването на инвестиции и модернизация в сектора, както и реализирането на нови инфраструктурни проекти".

Още: БЕХ внася 800 млн. лв. дивидент в полза на държавата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес