Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След месеци забавяне: Терминалът за втечнен газ край Александруполис заработи

01 октомври 2024, 10:34 часа • 379 прочитания

Терминалът за втечнен газ при гръцкия град Александруполис от днес вече е в търговска експлоатация. Това съобщиха от гръцката компания "Газтрейд".

Съгласно първоначално одобрения от акционерите график терминалът трябваше да бъде въведен в експлоатация през месец април 2024 г. След започване на дейностите по свързване на платформата за втечнен газ с газопровода обаче, бе констатиран технически дефект - наличие на вода в тръбопровода. Впоследствие той бе отстранен.

Съоръжението разполага с най-съвременна технология и е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубични метра годишно. Вече 14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел, като са ангажирали почти целия капацитет на терминала поне до 2030 г.

Още: По 10 танкера с втечнен газ на година за България ще идват на Александруполис

Началото на търговската експлоатация на новата инфраструктура бележи важен етап за развитието и енергийната сигурност на Европа, изтъкват от "Газтрейд". Количествата от терминала могат да осигурят доставки на природен газ за Гърция, България, Румъния, Северна Македония и Сърбия, за Молдова и Украйна на изток, както и за Унгария и Словакия на северозапад.

България е акционер 

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е акционер в терминала с 20 процента. Освен българското дружество стратегически партньори и акционери са и "Елмина Копелузу", "Газлог" , "ДЕПА Комерсиал"  и "ДЕСФА" .

Още: “Булгартрансгаз” обмисля да инвестира в още един терминал за втечнен газ

На 24 септември операторът на интерконектора Гърция-България Ай Си Джи Би , съобщи, че тества успешно точката на междусистемно свързване в Комотини с реални количества природен газ преди пускането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Ай Си Джи Би подписа споразумение за междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на газопреносна система DESFA в точката на междусистемно свързване, разположена в Комотини, Гърция. От тази точка интерконекторът продължава към Стара Загора.

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис се състои от плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, подводен и сухоземен газопровод, който свързва инсталацията с националната газопреносна система. 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес