Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеонов: В началото на 2016 г. ще станат ясни виновните за КТБ

13 ноември 2015, 12:27 часа • 4902 прочитания

В началото на следващата година очакваме да бъдат публично оповестени имената и фирмите, замесени в аферата „КТБ”. Това каза на брифинг в парламента председателят на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов, предаде "Фокус".

„Искаме да Ви информираме по отношение на разследванията за дейността на КТБ и обществения интерес за това. Всички знаете за тежката криза, която претърпя банковата ни система в резултат на сътресението, което изпита - КТБ. Носим своята отговорност и поискахме срещата със синдиците на банката, за да получим информация на какъв етап е разследването. На вчерашната среща получихме информация за разследването и предварителният им доклад ще бъде готов в края на ноември. На този етап нямаме по-точна и конкретна информация, но все пак поставихме редица важни въпроси, чувствителен и от гледна точка на обществен интерес. Очакваме да бъдат извадени имената на фирмите, които да можем да оповестим”, обясни Симеонов.

Той уточни, че съгласно договора и практиката на проверяващите фирми, информацията не се изнася, а се предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете. „Новината е, че в резултат на действията и посещенията ни, всички имена, фирми и личности, които не са предмет на съдебно преследване, ще бъдат изнесени пред нас. Очаквайте тази новина в началото на следващата година”, уточни Симеонов. Той посочи, че са организирали и среща на народни представители в по-широк кръг с фирмата за допълнителна информация по хода на разследването.

„Постигнали сме договореност с възложителя, който е фондът, а който плаща, той поръчва музиката. Договорът е конфиденциален и не ни интересува, интересува ни докладът. Важно е къде са изтичали парите на КТБ. Ще изкараме имената и фирмите от този доклад, но като цяло той ще бъде засекретен”, каза още Симеонов.

Не случайно на срещата отидохме представители от различни парламентарни групи, за да покажем, че искаме публичност на случая, каза Мартин Димитров от Реформаторския блок. Искаме да станат известни публичните фигури, които са замесени в скандала, за да се избегне в бъдеще всякакъв конфликт на интереси, добави още той.

Искаме да знаем кои са тези хора и сред тях кои са на длъжности, които декларират в сметната палата, допълни Методи Андреев от ГЕРБ.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес