Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Македония поиска европарите за жп линия до България да се пренасочат за скоростен влак към Сърбия

23 юли 2024, 16:24 часа • 30401 прочитания

Северна Македония възнамерява да спре изграждането на жп линия до България в рамките на паневропейския транспортен коридор 8. Това съобщава местното издание "Плюс Инфо".

Край Гюешево от 70 г. чакат влака за Северна Македония (СНИМКИ)

За жп линията от Коридор 8, която трябва да свърже Северна Македония с България, тръжната процедура за който приключи в последната седмица на юни, е осигурено финансиране от предприсъединителен грант от ЕС "Финансова рамка за Западни Балкани“ и два заема от ЕБВР и ЕИБ.

"Искаме парите да са за влак към Сърбия"

Вицепремиерът и министър на транспорта Александър Николоски предлага парите от заемите за проекта да се пренасочат за модернизация на съществуващата жп линия през Скопие, част от Коридор 10 към Сърбия и Унгария. Целта е тя да стане високоскоростна. Той обяви, че ще обсъди идеята с кредиторите.

Още: Мицкоски: Орбан е македонски герой, заслужава орден

Тя се споделя и от премиера на Северна Македония Християн Мицкоски. По думите му жп линията към България, част от транспортен Коридор 8, завършва в задънена улица, в полутунел, без предвидимост как ще продължи по-нататък до Черно море”.

"Моля кредиторите да изразходваме тези пари за модернизация на жп линията от Коридор 10 и влаковете там да се движат със 100, вместо с 30 км/ч", поиска Мицкоски

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес