Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия изпревари САЩ като водещ доставчик на втечнен газ за Европа

17 юни 2024, 09:46 часа

За първи път от почти две години насам Русия изпревари САЩ като топ доставчик на втечнен природен газ (LNG) за Европа. Това се случи през май, съобщава Financial Times.

Реклама

Още: Доставките на втечнен природен газ в ЕС удариха 7-месечно дъно

Авторитетното британско издание цитира данни на ICIS, която е един вид международна служба за стоково разузнаване. Според нея през май доставките на втечнен природен газ по руски тръбопроводи са съставлявали 15% от количествата за ЕС, Великобритания, Швейцария, Сърбия, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Доставките на втечнен природен газ от САЩ съставляват едва 14% от общия дял, пише FT. По норвежкия тръбопровод тече най-много LNG за Европа - малко под 30% от общите количества.

Все пак няма толкова голяма изненада, при положение че в списъка е близката до режима в Кремъл Сърбия, а също така Босна, където една от съставните части е Република Сръбска.

Още: Война на Балканите? Сърбия заплаши суверенитета на 4 държави

Причините

В цитирания доклад намаленият износ от САЩ все пак се обяснява с еднократна повреда в голямо съоръжение за износ на втечнен природен газ, съчетана с доставките на повече синьо гориво от Русия през Турция преди планираната поддръжка през юни.

Въпреки този месечен обрат - от ICIS казват, че тенденцията за износ вероятно няма да се запази, тъй като Русия се подготвя да доставя повече втечнен природен газ на азиатските страни.

Китай остава най-големият клиент за руския LNG, като завърши 2023 г., купувайки над 6,8 млн. тона газ.

През юни доклад на руския газов гигант "Газпром" разкри обаче, че страната няма да може да възстанови загубите, понесени от пълномащабната инвазия на Владимир Путин в Украйна, в продължение на поне 10 години.

Още: "Ситуацията е много мрачна": "Газпром" е ударен тежко от санкциите

Няколко членки на ЕС продължават да са силно зависими от руския газ, а вносът на втечнен природен газ от Русия достигна рекордни стойности през миналата година. На 6 май европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон заяви, че в момента няма санкции срещу руския LNG, но министрите на енергетиката на ЕС "взеха решение и предложиха инструмент за ограничаване на достъпа на руски втечнен природен газ до нашите енергийни терминали".

ЕС работи по предложение за ограничаване на вноса на руски втечнен газ като част от предстоящия 14-и пакет от санкции. Унгария даде индикации, че не е съгласна.

Още: Защо ЕС все още купува руски газ?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес