Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рафинерия до Москва спря работа след удар с дронове

03 септември 2024, 09:55 часа • 2360 прочитания

Най-голямата петролна рафинерия край Москва "Капотня" спря работата на комбинираното рафиниращо съоръжение Euro+, което включва съоръжение за дестилация на суров петрол CDU-6, след пожара в неделя. Това съобщиха пред Reuters три източника, запознати с въпроса.

Нужда от ремонт

Заводът може да възобнови преработката на нефт в блока Евро+ след ремонт, който ще трае от пет до шест дни, добавиха източниците.

Още: Рафинерия до Москва пламна след удар с дронове (ВИДЕО)

Московската рафинерия в югоизточната част на руската столица беше ударена при неотдавнашна украинска атака с дрон на 1 септември.

Московският завод е собственост на Газпромнефт, петролното подразделение на руския газов гигант Газпром. Газпромнефт не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.

Блокът Euro+ представлява около 50% от общия капацитет за първокласно рафиниране на завода, тъй като неговият агрегат за дестилация на суров петрол има капацитет от 6 милиона метрични тона петрол годишно.

Евро+ включва също преработвателен блок с капацитет 1 милион тона годишно и блок за обработка на дизелово гориво с капацитет 2 милиона тона годишно.

Още: След взрив: Най-голямата руска петролна рафинерия работи с половин капацитет? (ВИДЕО)

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес